Dodon, interviu pentru presa rusă: Moldova nu va supraviețui fără CSI și Rusia
Full Article 3 minutes read

Dodon, interviu pentru presa rusă: Moldova nu va supraviețui fără CSI și Rusia

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM), ex-președintele țării Igor Dodon, consideră că R. Moldova „nu va supraviețui” fără colaborarea strânsă cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și Rusia. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția pro-Kremlin TASS, publicat pe 12 decembrie, după ce șefa statului Maia Sandu a declarat, în cadrul unui eveniment din România, că acordurile cu CSI sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care dintre ele este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.

Am pledat mereu pentru extinderea colaborării cu CSI și UEE, relații strategice cu Rusia, întrucât fără aceste lucruri, țara noastră nu va supraviețui din punct de vedere economic, social, energetic. Din păcate, după venirea la putere a președintei Maia Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate, după Ucraina, Moldova a devenit a doua țară care nu participă la ședințele CSI, blochează colaborarea cu Rusia, deși acolo puteau fi soluționate multe probleme. În primul rând de ordin economic. Nu este utilizată nici platforma UEE, în cadrul căreia, în timpul mandatului meu de președinte, am devenit observatori. Această politică este dictată de cercurile din exterior și în pofida intereselor țării”, a declarat Dodon.

Socialistul a adăugat că pledează pentru relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul.

Sunt uneori numit politician pro-rus, însă eu sunt pro-Moldova și consider că țara noastră mică, în Constituția căreia este menționat statutul de neutralitate, trebuie să aibă relații de prietenie și să dezvolte relațiile atât cu Vestul, cât și cu Estul. Însă cu Rusia trebuie să construim relații strategice, în pofida situației dificile în care ne-am pomenit în legătură cu conflictul din Ucraina”, a adăugat ex-președintele Moldovei.

În opinia lui Igor Dodon, piața rusă nu poate fi înlocuită cu altele în cazul anumitor produse și a menționat că una dintre principalele motive ale crizei economice din Moldova îl constituie prețurile la resursele energetice, care „depind de relațiile cu Rusia” și a remarcat că Ungaria, Serbia, dar și alte țări cumpără gaz rusesc la prețuri mai mici decât Moldova.

***

Recent, președinta Maia Sandu a declarat că ieșirea Republicii Moldova din CSI este un proces de durată. Șefa statului a explicat această situație prin faptul că relația țării noastre cu această organizație se bazează pe câteva sute de acorduri, multe dintre ele bilaterale și pe plan economic. Sandu a menționat că aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care acorduri este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.

În luna mai 2022, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că după finalizarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, conducerea R. Moldova va trebui să ia o decizie politică cu privire la statutul de membru al CSI. De altfel, el a spus că conducerea țării nu vede necesitatea participării la evenimentele Comunității.

În noiembrie 2022, premierul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova rămâne membră a CSI și plătește cotizațiile anuale. Prim-ministra a menționat că acum nu este momentul pentru „decizii pripite, care ar putea duce la o escaladare”. „Desfacerea acestor acorduri nu se face peste noapte”, a precizat șefa Guvernului.

Republica Moldova plătește anual 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: