Dodon și Voronin au avut o întrevedere cu Kozak. Despre ce au discutat?
Full Article 3 minutes read

Dodon și Voronin au avut o întrevedere cu Kozak. Despre ce au discutat?

Liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Igor Dodon, au avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei.

„Discuțiile s-au axat pe subiecte ce țin de relațiile bilaterale moldo-ruse, pornind de la experiența și aportul important în dezvoltarea acestora, depuse de cei doi foști președinți ai Republicii Moldova, care au aprofundat parteneriatul strategic cu Federația Rusă”, se arată într-un mesaj postat de Igor Dodon.

Totodată, Dodon a salutat comunicarea conducerii țării cu autoritățile Federației Ruse.

„Politica trebuie să fie rațională, să nu se bazeze pe emoții electorale, iar retorica geopolitică dură trebuie abandonată, pentru a promova eficient interesele cetățenilor și ale agenților economici autohtoni, care doresc relații prietenești cu Rusia. Mereu am considerat că Republica Moldova are nevoie de o politică externă echilibrată și sper că noua conducere a țării va înțelege această realitate. Ca politician de opoziție, sunt dispus să acord suportul necesar pentru promovarea unor soluții care vor ajuta cetățenii noștri și producătorii autohtoni”, a spus Igor Dodon.

Menționăm că ulterior, declarațiile lui Igor Dodon au fost șterse din comunicatul emis de Partidul Socialiștilor.

***

Dmitrii Kozak a ajuns, în seara zilei de miercuri, 11 august, la Chișinău. Acesta s-a întâlnit cu președinta țării, Maia Sandu. În ajun, șefa statului a precizat că la întâlnirea cu Kozak vor participa vicepremierul, ministrul de Externe Nicu Popescu și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski.

La plecarea de la Președinție, oficialul rus, care era însoțit de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a făcut o declarație scurtă pentru presă. Acesta a menționat că întâlnirea a fost „constructivă și binevoitoare”. Dmitrii Kozak a mai declarat că s-a discutat despre situația din Transnistria, munițiile din Transnistria, colaborare în domeniul comerțului, inclusiv ridicarea restricțiilor din prezent, dar și despre livrările de gaz.

Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, președinta țării Maia Sandu a menționat că discuțiile cu autoritățile din Rusia ar urma să fie lansate de noul Guvern și ministru de Externe.

„Vrem o relație pragmatică cu Rusia” a declarat președinta Maia Sandu într-un recent interviu cu publicația americană „American Purpose”. Aceasta a precizat că se referă, în primul rând, la redeschiderea pieței rusești pentru exporturile moldovenești, clarificarea statutului emigranților moldoveni din Rusia și evacuarea trupelor și munițiilor rusești din regiunea transnistreană, pentru că prezența lor acolo reprezintă „nu numai un pericol național, dar un pericol pentru întreagă regiune”.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: