Facebook/Igor Dodon

Dodon și Voronin au avut o întrevedere cu Kozak. Despre ce au discutat?

Liderii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Igor Dodon, au avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei.

„Discuțiile s-au axat pe subiecte ce țin de relațiile bilaterale moldo-ruse, pornind de la experiența și aportul important în dezvoltarea acestora, depuse de cei doi foști președinți ai Republicii Moldova, care au aprofundat parteneriatul strategic cu Federația Rusă”, se arată într-un mesaj postat de Igor Dodon.

Totodată, Dodon a salutat comunicarea conducerii țării cu autoritățile Federației Ruse.

„Politica trebuie să fie rațională, să nu se bazeze pe emoții electorale, iar retorica geopolitică dură trebuie abandonată, pentru a promova eficient interesele cetățenilor și ale agenților economici autohtoni, care doresc relații prietenești cu Rusia. Mereu am considerat că Republica Moldova are nevoie de o politică externă echilibrată și sper că noua conducere a țării va înțelege această realitate. Ca politician de opoziție, sunt dispus să acord suportul necesar pentru promovarea unor soluții care vor ajuta cetățenii noștri și producătorii autohtoni”, a spus Igor Dodon.

Menționăm că ulterior, declarațiile lui Igor Dodon au fost șterse din comunicatul emis de Partidul Socialiștilor.

***

Dmitrii Kozak a ajuns, în seara zilei de miercuri, 11 august, la Chișinău. Acesta s-a întâlnit cu președinta țării, Maia Sandu. În ajun, șefa statului a precizat că la întâlnirea cu Kozak vor participa vicepremierul, ministrul de Externe Nicu Popescu și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski.

La plecarea de la Președinție, oficialul rus, care era însoțit de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a făcut o declarație scurtă pentru presă. Acesta a menționat că întâlnirea a fost „constructivă și binevoitoare”. Dmitrii Kozak a mai declarat că s-a discutat despre situația din Transnistria, munițiile din Transnistria, colaborare în domeniul comerțului, inclusiv ridicarea restricțiilor din prezent, dar și despre livrările de gaz.

Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, președinta țării Maia Sandu a menționat că discuțiile cu autoritățile din Rusia ar urma să fie lansate de noul Guvern și ministru de Externe.

„Vrem o relație pragmatică cu Rusia” a declarat președinta Maia Sandu într-un recent interviu cu publicația americană „American Purpose”. Aceasta a precizat că se referă, în primul rând, la redeschiderea pieței rusești pentru exporturile moldovenești, clarificarea statutului emigranților moldoveni din Rusia și evacuarea trupelor și munițiilor rusești din regiunea transnistreană, pentru că prezența lor acolo reprezintă „nu numai un pericol național, dar un pericol pentru întreagă regiune”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Delegația UE la Chișinău, prima reacție după protestul transportatorilor: „Rămânem deschiși să discutăm”

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a declarat pentru NM că rămâne deschisă la dialog cu Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și ar putea organiza o întrevedere cu reprezentanții acesteia în curând. Precizările au fost făcute după protestul organizat de transportatori în ajun, în fața clădirii misiunii diplomatice.

Delegația UE a luat act de protestul organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Rămânem deschiși să discutăm preocupările operatorilor de transport, iar Delegația UE este în contact cu reprezentanții APOTA pentru a organiza o întâlnire în zilele următoare”, a declarat Delegația UE.

Amintim că, pe 22 iulie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport a organizat un protest în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Transportatorii cer de la autorități ca metodologia de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport să fie aprobată și publicată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să renunțe și să retragă proiectul privind sistemele eGPS și e-bilet și ANTA să retragă scrisorile prin care a obligat adaptarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Prezent la fața locului, președintele APOTA, Olega Alexa, a explicat de ce manifestația are loc anume la sediul Delegației UE. „Toate acele trei cerințe și chestiunile care sunt legate de aceste cerințe, evenimentele care au loc acum, recent, sau nu de mult au avut loc și influențează ramura transportului de pasageri, vor fi descrise prin prisma procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a spus el.

Protestul la sediul Delegației UE face parte dintr-o serie de manifestații anunțate anterior de APOTA. Prima a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, pe 9 iulie.

***

Mai multe despre nemulțumirile transportatorilor puteți afla în interviul jurnalistului NM Nicolae Paholnițchi cu președintele APOTA (AICI).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: