Doi angajați ai unui post de televiziune au fost reținuți în regiunea transnistreană. După câteva ore, au fost eliberați

UPDATE: Biroul Politici de reintegrare a anunțat că, în contextul reținerii ilegale a doi angajați ai canalului TV regional Studio-L din or.Căușeni, de către exponenții așa-numitelor structuri de forță din regiunea transnistreană, „s-a intervenit operativ pe linia de activitate a Biroul politici de reintegrare, delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control și a Inspectoratului de Poliție Bender”.

„În rezultatelor măsurilor prompt întreprinse s-a reușit eliberarea tehnicianului Octavian Lupăcescu și a cameramanului Ion Moroz. Cu regret, Tiraspolul continuă practicile abuzive de persecutare neîntemeiată și ilegală a jurnaliștilor și a formatorilor de opinie publică, aflați în exercițiul de informare a societății despre realitățile de pe teren. Problema restricționării și persecutării activităților jurnalistice în perimetrul temporar necontrolat de autoritățile constituționale va figura pe agenda discuțiilor de la următoarea întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se arată în declarația instituției.

Știrea inițială:

Doi angajați ai postului de televiziune Studio L Căușeni, compusă din tehnicianul Octavian Lupăcescu și cameramanul Ion Moroz, au fost reținuți timp de câteva ore de forțele nerecunoscute de securitate din regiunea transnistreană.

În prezent, cei doi membri ai echipei de filmare a Studio L Căușeni au fost eliberați și sunt în siguranță.

Potrivit Promo-LEX, cei doi angajați Studio L Căușeni planificau realizarea unei emisiuni în satul Fîrlădeni. Urmând indicațiile navigatorului, aceștia au ales ruta prin localitatea Gîsca, iar la trecerea prin postul de control mașina acestora, plină cu echipament tehnic de specialitate, a fost oprit.

„Fără a li se oferi explicații clare, le-au fost verificate documentele, după care li s-a comunicat că vor fi escortați la Bender pentru a li se aplica o amendă de 200 de ruble. Un ofițer rus s-a urcat în mașina lor, preluând practic controlul asupra deplasării lor”, se arată în declarația Promo-Lex.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată incidentul.

Într-un comunicat public, ONG-urile au condamnat ingerințele grave asupra drepturilor fundamentale, subliniind că libertatea individuală, siguranța persoanei și libertatea de exprimare sunt garantate de Constituția Republicii Moldova și legislația internațională. Acestea au cerut autorităților constituționale să intervină de urgență pentru eliberarea persoanelor și să ia măsuri pentru protejarea libertății presei.

„Astfel de acțiuni abuzive împotriva jurnaliștilor sunt inadmisibile și reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului. Statul trebuie să garanteze libertatea presei și să sancționeze orice interferență ilegală,” au transmis organizațiile semnatare.

Potrivit legislației naționale, împiedicarea ilegală a activității mass-mediei atrage răspundere penală, iar statul are obligația de a asigura exercitarea drepturilor presei în condiții de siguranță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video/Ion Ceban/Facebook

Ion Ceban: Nu m-am întâlnit cu Călin Georgescu sau George Simion nici la Viena, nici în România 

Ion Ceban, primar al Chișinăului și lider al Mișcării Alternative Naționale (MAN), neagă că s-ar fi întâlnit vreodată în capitala Austriei, Viena, sau în România cu politicienii pro-ruși George Simion și Călin Georgescu – informație vehiculată în spațiul public ca fiind motivul pentru care edilului i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul statului român și în întreg spațiul Schengen. Acesta a sugerat că nu ar exista nicio probă care să dovedească contrariul. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 22 iulie a emisiunii „Rezoomat” de la RLive.

Întrebat despre informațiile vehiculate în spațiul public despre presupusele sale întâlniri cu Georgescu și Simion la Viena, Ion Ceban a declarat: „Nu m-am întâlnit cu nici o persoană pe care ați menționat-o dvs. În ceea ce ține nemijlocit de Viena, probabil că este foarte ușor de verificat atâta timp cât există canale oficiale, diferite reprezentanțe ale securităților, fie că sunt din Republica Moldova, fie că sunt din România sau din oricare altă parte. Nu există absolut nici o dovadă factologică care ar pune sub semnul întrebării profilul sau comportamentul meu în acest sens”.

Totodată, edilul a negat că s-ar fi întâlnit cu aceste două persoane inclusiv pe teritoriul României.

Amintim că, pe 9 iulie, primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, a primit interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme, iar ulterior a comunicat că intenționează să o acționeze în judecată.

Anterior, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comsiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că interdicția lui Ceban ar avea legătură cu activitatea sa politică și conexiunile sale. Acesta a sugerat că Ion Ceban s-ar fi întâlnit la Viena cu liderul AUR, George Simion, și Călin Georgescu – două figuri politice controversate din România, cunoscute pentru poziții pro-ruse.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: