politia.md

Doi deținuți din Penitenciarul Brănești au gestionat jafuri la Ungheni și Telenești. Una dintre victime este în stare gravă (VIDEO)

O grupare infracțională specializată în jafuri și atacuri tâlhărești, condusă de doi deținuți din Penitenciarul nr. 18 Brănești, a fost deconspirată de oamenii legii. Din cadrul acesteia făcea parte și o minoră. Bănuiții pătrundeau în locuințe, maltratau proprietarii și îi jefuiau. Gruparea a comis cel puțin două astfel de fapte în raioanele Telenești și Ungheni. Una dintre victime este spitalizată în stare gravă.

Din grupare făceau parte 9 membri: 7 bărbați și două femei. Printre cei 7 bărbați erau și doi deținuți ai Penitenciarului Brănești. În ceea ce privește suspectele, una dintre ele este minoră.

Activitatea criminală a grupării a fost monitorizată și documentată timp de o lună. Oamenii legii au acumulat probe, iar ulterior au efectuat 9 percheziții (la domiciliul bănuiților, în automobile şi în penitenciarul nr. 18 Brăneşti), unde au depistat și ridicat mai multe bunuri şi obiecte care ar fi fost folosite la comiterea infracțiunilor. Este vorba despre: telefoane mobile, mijloace băneşti în lei şi valută străină (2700 euro, circa 20 000 de lei), hainele folosite, o rangă metalică cu care ar fi fost maltratată una din victime, două automobile cu care s-au deplasat la locul comiterii infracțiunilor, cât și o schemă scrisă de mînă din carnetul unui deținut, în care era indicat locul comiterii uneia din infracțiuni.

Șase membri ai grupării au fost reținuți. Ulterior, patru au fost plasați în arest pentru 30 de zile, altul se află în urmărire penală, fiind condamnat la termen real de privațiune de libertate. Totodată, minora este cercetată în stare de libertate, iar un suspect urmează a fi anunțat în căutare.

Suspecții au vârste cuprinse între 17 și 39 de ani și sunt originari din raioanele Leova, Orhei, Glodeni, Strășeni și Ocnița. Cinci dintre ei au fost anterior judecați pentru diferite infracțiuni.

Gruparea ar fi comis două infracțiuni pe teritoriul raioanelor Telenești și Ungheni. Suspecții intrau în casă, amenințau, maltratau și imobilizau proprietarii, după care sustrăgeau diferite bunuri. Suma pagubei într-un caz probat până la moment, constituie circa 25 mii lei, iar în al doilea caz nu a fost posibil de stabilit, deoarece victima se află în stare gravă internată la spitalul de urgență din mun. Chişinău.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați, bănuiții riscă de la 10 până la 12 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: