Doi deținuți din Transnistria – în greva foamei de 25 de zile, iar avocații nu cunosc starea lor
Full Article 5 minutes read

Doi deținuți din Transnistria – în greva foamei de 25 de zile, iar avocații nu cunosc starea lor

De 25 de zile sunt în greva foamei, iar avocații acestora nu cunosc care este starea lor de sănătate. Vorbim despre doi deținuți politici de la un penitenciar din stânga Nistrului. Oleg Horjan, liderul partidului comunist din Transnistria a fost găsit vinovat de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al guvernării” și activistul de opoziție Serghei Mirovici, condamnat pentru „insultarea publică” a liderului din regiune, Vadim Krasnoselski. Pe 10 decembrie, apărătorii deținuților s-au adresat autorităților de la Chișinău cu solicitarea de a se implica cât mai urgent.

Potrivit avocaților, deținuții solicită întrevederi cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova, dar și reprezentanții organizațiilor internaționale, pentru a le comunica despre cele întâmplate în Transnistria. Activista civică Nadejda Bondarenco a declarat că în stânga Nistrului sunt numeroase cazuri de încălcare a drepturilor omului. „Horjan a fost unicul deputat de opoziție, acum nu a rămas niciunul. El, întotdeauna, a venit cu inițiative pentru oamenii de rând”, a declarat activista.

Cu privire la anunțul lui Oleg Horjan de a candida în scrutinul din decembrie la funcția de lider al regiunii transnistrene, Bondarenco a menționat: „Lui nu i-au refuzat să participe, dar nici nu l-au înregistrat. Nici da, nici nu. Dar termenul de înregistrare a fost epuizat deja”, a precizat activista. De menționat că, anterior, Horjan a accentuat că poate candida la funcția de lider al Transnistriei, întrucât „nu există o hotărâre legitimă a organului de drept al Transnistriei” privind condamnarea sa, iar asta înseamnă că drepturile sale constituționale sunt restabilite în totalitate.

La rândul ei, avocata deținutului Oleg Horjan, Alina Palii, a declarat că va prezenta și în instanțele superioare drepturile clientului ei, precum și a altor deținuți. Totodată, ea a menționat că este necesară implicarea autorităților din Republica Moldova. „La ziua de azi, avocații deținuților din Transnistria nu au posibilitatea să se vadă cu clienții lor, iar toate solicitările poștale se întorc înapoi”, a comunicat avocata

În final, reprezentanți deținuților Oleg Horjan și Serghei Mirovici au dat citire unei declarații în care au făcut un apel către organizațiile mondiale, precum și către ambasadorii externi. Aceștia solicită o implicare de urgență, dat fiind faptul că nu se cunoaște starea de sănătate a celor doi deținuți la moment.

***

La 15 noiembrie, Horjan și Mirovici au anunțat greva foamei. Totodată, Horjan și Mirovici au expediat o scrisoare liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Aceștia au cerut să fie permis accesul la ei:

  • al reprezentanților ambasadelor Rusiei, SUA, UE și Misiunii OSCE în Moldova,
  • al unui reprezentant al guvernului Moldovei,
  • al reprezentanților mass-media.

Sursele NM au menționat că Horjan și Mirovici i-au expediat lui Krasnoselski scrisoarea personal, din penitenciarul unde își ispășesc pedeapsa. Potrivit surselor NM, activiștii de opoziție doresc ca prin intermediul grevei foamei, să atragă atenția participanților la negocierile în formatul „5+2” asupra dosarelor lor penale și să le ceară să nu recunoască rezultatele alegerilor liderului regiunii transnistrene, care se vor desfășura la 12 decembrie.

Aceleași surse au precizat că Horjan și Mirovici au anunțat greva foamei din motive politice pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra „acaparării puterii în Transnistria de către gruparea criminală organizată în persoana firmei Sheriff și a proprietarului acesteia, Victor Gușan”. Ei au expediat deja adresări către ambasadele Rusiei, SUA, UE, Misiunea OSCE în Moldova, președintelui Moldovei Maia Sandu și către Procuratura Generală a Moldovei.

Reamintim că SUA au chemat deja autoritățile de facto ale Transnistriei să-i elibereze pe Horjan și Mirovici, la fel ca și alți condamnați pentru activism politic sau exprimarea opiniei. SUA îi consideră victime ale represiunilor.

Oleg Horjan își ispășește pedeapsa la penitenciarul transnistrean nr. 1 din satul Glinoe, raionul Grigoriopol deja de trei ani.

În luna noiembrie 2018, judecătoria supremă din Transnistria l-a condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, acuzându-l de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit anchetei, după un miting necoordonat , Horjan a smuls epoleții unui milițian și l-a lovit pe acesta. În unul dintre capetele de acuzare, el l-ar fi insultat pe fostul șef al MAI din regiune, Ruslan Mova, numindu-l „general de rahat”. Apărătorii drepturilor omului consideră că acest dosar este unul politic și au declarat de mai multe ori despre condițiile inumane de întreținere a lui Horjan.

Detalii despre acest caz: „Noi nu putem face nimic – statul „Transnistria” nu există”. La Tiraspol să pregătește un nou dosar împotriva lui Oleg Horjan 

Activistul de opoziție Mirovici și soția sa, pensionara Tatiana Belova au fost reținuți, în anul 2019, pentru niște postări pe un canal de Telegram care ar fi conținut insulte la adresa lui Krasnoselski. În luna martie 2020, s-a constatat că Belova și Mirovici au fost condamnați la trei ani privațiune de libertate. Belova a fost eliberată șapte luni mai târziu, după ce și-a recunoscut vina, iar Mirovici se află și acum în penitenciarul nr. 1 din stânga Nistrului.

Detalii – în articolul „Doi pensionari din Transnistria au fost condamnați la trei ani de închisoare pentru insultarea lui Krasnoselski”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: