Domnica Manole rămâne judecător al Curții Constituționale. Hotărârea parlamentului – declarată neconstituțională
Full Article 3 minutes read

Domnica Manole rămâne judecător al Curții Constituționale. Hotărârea parlamentului – declarată neconstituțională

Tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a retrage mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale (CC) contravine Legii Supreme a statului. Concluzia aparține CC și a fost pronunțată în urma examinării, pe 27 aprilie, a sesizărilor depuse de mai mulți deputați. 

Judecătorii CC au pronunțat decizia după 30 de minute de deliberări.

Unul dintre autorii sesizării, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a atras atenția că decizia majorității parlamentare, formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”, de a anula hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător al CC, iar ulterior, numirea lui Boris Lupașcu în locul acesteia, a fost criticată dur de partenerii externi ai Moldovei. Parlamentarul a accentuat că organul care a numit judecătorul CC nu îi poate retrage mandatul, iar hotărârea parlamentului depășește limitele legale.

Un alt autor al sesizării CC, deputatul Platformei DA Dinu Plîngău, a declarat că, în opinia sa, legislativul a săvârșit un atac asupra CC pe 23 aprilie, când a încercat să modifice componența Curții.

La rândul său, reprezentantul Parlamentului Lilian Enciu a declarat că judecătorii CC trebuie să corespundă criteriilor de integritate. În replică, Domnica Manole i-a cerut să nu îi strice reputația în cadrul ședinței publice.

Judecătoarea CC Liuba Șova l-a întrebat pe Enciu dacă Parlamentul s-a condus după Codul Administrativ sau după Regulamentul legislativului atunci când a luat hotărârea respectivă. În replică, Enciu a răspuns că „parlamentul ține cont de toate legile”.

Judecătorul Nicolae Roșca l-a întrebat pe Enciu din ce motiv hotărârea a fost luată de parlament pe 23 aprilie și nu mai devreme.

„Nu pot să acord o apreciere politică, însă pot să presupun că este o consecință a adoptării declarației privind uzurparea CC”, a răspuns reprezentantul parlamentului.

***

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Boris Lupașcu a expediat pe 26 aprilie o declarație în adresa Parlamentului și CC, prin care anunță că vrea să renunțe la mandatul de judecător.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: