NM

Domnica Manole rămâne judecător al Curții Constituționale. Hotărârea parlamentului – declarată neconstituțională

Tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a retrage mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale (CC) contravine Legii Supreme a statului. Concluzia aparține CC și a fost pronunțată în urma examinării, pe 27 aprilie, a sesizărilor depuse de mai mulți deputați. 

Judecătorii CC au pronunțat decizia după 30 de minute de deliberări.

Unul dintre autorii sesizării, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a atras atenția că decizia majorității parlamentare, formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”, de a anula hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecător al CC, iar ulterior, numirea lui Boris Lupașcu în locul acesteia, a fost criticată dur de partenerii externi ai Moldovei. Parlamentarul a accentuat că organul care a numit judecătorul CC nu îi poate retrage mandatul, iar hotărârea parlamentului depășește limitele legale.

Un alt autor al sesizării CC, deputatul Platformei DA Dinu Plîngău, a declarat că, în opinia sa, legislativul a săvârșit un atac asupra CC pe 23 aprilie, când a încercat să modifice componența Curții.

La rândul său, reprezentantul Parlamentului Lilian Enciu a declarat că judecătorii CC trebuie să corespundă criteriilor de integritate. În replică, Domnica Manole i-a cerut să nu îi strice reputația în cadrul ședinței publice.

Judecătoarea CC Liuba Șova l-a întrebat pe Enciu dacă Parlamentul s-a condus după Codul Administrativ sau după Regulamentul legislativului atunci când a luat hotărârea respectivă. În replică, Enciu a răspuns că „parlamentul ține cont de toate legile”.

Judecătorul Nicolae Roșca l-a întrebat pe Enciu din ce motiv hotărârea a fost luată de parlament pe 23 aprilie și nu mai devreme.

„Nu pot să acord o apreciere politică, însă pot să presupun că este o consecință a adoptării declarației privind uzurparea CC”, a răspuns reprezentantul parlamentului.

***

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Boris Lupașcu a expediat pe 26 aprilie o declarație în adresa Parlamentului și CC, prin care anunță că vrea să renunțe la mandatul de judecător.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: