Dorel Musteață va exercita funcția de președinte interimar al CSM
Full Article 2 minutes read

Dorel Musteață va exercita funcția de președinte interimar al CSM

Dorel Musteață va exercita funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței CSM, astăzi, 15 iunie.

Musteață a explicat că această schimbare se datorează deciziei Curții Constituționale (CC) din 10 iunie, prin care au fost declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la CSM.

Amintim că în decembrie 2019, cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, un proiect de modificare a legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, numărul membrilor CSM a fost extins de la 12 la 15.

Potrivit modificărilor operate, cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari urmau să fie numiți de parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri și imunități, în urma unui concurs public.

În martie 2020, parlamentul a aprobat numirea a patru membri noi ai CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Pe 10 iunie, CC a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la CSM, printre care și hotărârea parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai CSM (Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: