Primăria Chișinău

„Dosar fabricat la comandă” vs „ocupați-vă de capitală“: schimb de replici între PAS și Ceban. Edilul s-a plâns că riscă să rămână fără mandat

Edilul capitalei Ion Ceban a declarat că are „un dosar fabricat la comanda celor de la PAS”. Ideea finală, a adăugat el, este să fie lipsit de mandat și de dreptul de a candida la funcția de primar. „Îi supără că rezultatele noastre sunt net superioare rezultatelor lor pe țară”, a menționat Ceban. În replică, partidul de guvernare a spus că „Ion Ceban ca de obicei se victimizează pentru a-și apăra echipa sa de incompetenți”. „Domnule Primar, ocupați-vă de treburile din capitală”, au comunicat reprezentanții PAS. 

La emisiunea „Puterea a patra” de la N4, Ceban a spus că „este un dosar fabricat la comanda celor de la PAS”.

Noi suntem în instanță de judecată dar din ultimele informații pe care le-am primit și le primesc, inclusiv doamna președinte Maia Sandu pune presiune pe acei judecători ca să ia o decizie împotriva mea. Iar ideea finală este să fiu lipsit de mandat integral, adică să-mi fie întrerupt mandatul și dreptul de a candida la funcția de primar. Pe dânșii îi supără că rezultatele noastre sunt net superioare rezultatelor lor pe țară. (…) Vom merge în instanța de judecată și sperăm pe integritatea judecătorilor”, a menționat Ceban.

NewsMaker a întrebat reprezentanții primarului dar și Procuratura detalii cu privire la dosarul la care s-a referit Ion Ceban. Consiliera primarului, Natalia Ixari, a precizat că este vorba despre actul de constatare, publicat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în aprilie 2023. Potrivit documentului, Ceban ar fi omis să declare 30 000 euro.

Solicitați de NewsMaker pentru o reacție la declarațiile edilului capitalei, reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că „Ion Ceban ca de obicei se victimizează pentru a-și apăra echipa sa de incompetenți”.

Înțelegem că agenda Moscovei e mai importantă pentru Ion Ceban, dar în Chișinău e jale mare și asta o vedem cu toții când călcăm prin băltoace cu glod. Organele de drept sunt independente și acționează conform legislației. Ion Ceban ca de obicei delirează și se victimizează pentru a-și apăra echipa sa de incompetenți. De ce? Pentru că se simte cu musca pe căciulă. Pentru că el calcă în picioare legea, oamenii și bunul simț. Vedem câtă samavolnicie face la Primăria Chișinău: a lăsat Chișinăul fără buget pentru anul 2024, peste 2200 de asistenți personali cu salarii reduse în jumate sau concediați, circa 40 mii de copii și familii fără programul prelungit, 20 mii de pensionari și familii nevoiașe fără compensații la căldură. Lista poate continua. (…) Domnule Primar, ocupați-vă de treburile din capitală, pentru că străzile sunt pline cu glod, transportul public este arhiplin și oamenii stau în ambuteiaje kilometrice”, a menționat partidul.

UPDATE: Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei, a scris pe rețelele de socializare că „de la o vreme, s-au pornit tot mai mulți politicieni să „lupte” cu președinta, să inventeze minciuni despre ea și să se victimizeze”.

Cu cât mai aproape de scrutinul prezidențial, cu atât mai mulți candidați „independenți” își fac apariția în spațiul public. Și toți se plâng că președinta le pregătește dosare și nu îi lasă să salveze poporul. Între timp, sunt promovați de televiziuni obscure, zeci de canale și conturi anonime de pe rețelele sociale. Dragi „victime”! Adevărații dușmani ai Moldovei sunt trădarea, corupția și orgoliul inflamat. Iar principalii promotori ai acestor „valori” sunteți chiar voi. Kremlinul își schimbă părul, dar năravul ba”, a menționat Băluțel, după ce edilul Ion Ceban s-a plâns că „un dosar fabricat la comanda celor de la PAS” în care „Maia Sandu pune presiune pe judecători” l-ar putea lăsa fără mandatul de primar.

***

În aprilie 2023, ANI a publicat un act de constatare pe numele primarului mun. Chișinău. Potrivit documentului, s-a constatat o diferență substanțială și deținerea averii nejustificat, în mărime de 621 mii lei pentru perioada anilor 2017-2019. ANI a precizat că transmite actul de constatare în instanța de judecată pentru examinare în vederea confiscării averii nejustificate. Totodată se menționa că „dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, Ion Ceban riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani”.

În reacție, primarul de Chișinău a declarat că va ataca în judecată contestarea Autorității, pe care o cataloga ca fiind „o comandă politică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Viitorul vinului: De ce nu trebuie ratat Congresul Internațional al Viei și Vinului de la Chișinău

Luni, 16 iunie, va fi dat startul Congresului Mondial al Viei și Vinului, care se desfășoară în premieră în Republica Moldova. La eveniment sunt așteptați peste 500 de participanți, cercetători, viticultori, oenologi, producători și decidenți politici din 51 de țări membre ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Printre aceștia se numără John Barker, director general al OIV, Yvette van der Merwe, președinta OIV, Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare și alții.

La Congres vor participa și experți din Republica Moldova, care vor prezenta cele mai recente studii și rezultate ale cercetărilor aplicate în viticultură și vinificație, contribuind astfel la promovarea expertizei științifice locale pe plan internațional.

Comunicările savanților noștri sunt aliniate tematicii Congresului și reflectă cele mai stringente provocări din viticultură, oenologie, economie și nutriție. Vom avea intervenții valoroase despre soiuri rezistente la schimbările climatice, viticultura de precizie, construirea lanțurilor valorice durabile în industria vinului, digitalizarea și automatizarea proceselor oenologice, cadrul legal privind producerea și promovarea băuturilor alcoolice. Un subiect de interes va fi și legătura dintre consumul responsabil de vin și sănătate, precum și utilizarea subproduselor vinicole în produse funcționale cu potențial benefic pentru organism. Discuțiile vor include și potențialul soiurilor autohtone, precum Rara Neagră și Feteasca Neagră, în contextul tendințelor actuale din industrie, precum viticultura de precizie, utilizarea datelor climatice pentru prevenirea bolilor viței-de-vie sau integrarea inteligenței artificiale în procesul de asamblare a vinurilor”, a menționat Gheorghe Arpentin, președinte al Comitetului Științific al OIV, profesor universitar și doctor habilitat în științe tehnice.

Congresul se va axa pe tema: „Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației”. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi organizate patru paneluri de discuții, în cadrul cărora vor fi abordate peste 300 de teme de importanță mondială din sector. Dintre acestea, 29 vor fi prezentate de cercetători moldoveni din domeniul viticulturii și sectoarelor conexe.

Agenda și programul științific al evenimentului pot fi consultate aici: https://oiv2025.md/schedule/scientific-program/

Sesiunile de discuții vor avea loc pe 16, 17 și 18 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău și maib park. Pe lângă acestea, vor avea loc mai multe vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă. 

Pachetele de participare pot fi procurate online, pe site-ul oficial al Congresului – https://oiv2025.md/packages-available/

Tot cu ocazia evenimentului, Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău va fi amenajată cu zone foto și compoziții artistice tematice, iar pe Aleea Clasicilor va fi prezentată o expoziție cu cele mai reprezentative soiuri de viță-de-vie pentru țara noastră. Totodată, în prima zi a Congresului, 15 vinării din țară vor avea posibilitatea să prezinte în fata experților internaționali produsele vitivinicole care au obținut numeroase premii la concursuri internaționale.

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: