Curtea de Apel Chișinău urma să anunțe pe 17 iunie hotărârea cu privire la contestațiile depuse de mai mulți concurenți electorali față de decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ședința, însă, a fost amânată, întrucât liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase a depus o cerere de recuzare a judecătoarei Veronica Negru. Alți concurenți electorali au criticat gestul lui Năstase.
Magistrații au anunțat pauză până la ora 13:00. Ulterior, se va examina cererea de recuzare a judecătoarei Veronica Negru. Cererea de recuzare a fost depusă de către Andrei Năstase.
„Am simțit că acest sistem se opune democrației, libertății și drepturilor omului. Am înaintat o cerere de recuzare pentru că Veronica Negru nu ne asigură că ar fi un judecător obiectiv și echidistant. Mai mult, ne demonstrează că este incompetentă”, a declarat Năstase.
Totodată, liderul Platformei DA a acuzat alți concurenți electorali că și-au dorit, din start, să compromită procesul și să obțină decizii nefavorabile cetățenilor.
„Îndemn presa să vadă cine și ce interese poartă în R. Moldova. Tot felul de interlopi cu pretenții de politicieni compromit procesele juridice. Un prim aspect pe care l-am indicat în cererea de recuzare a fost că Veronica Negru a greșit atunci când a declarat inadmisibilă cererea noastră pe Transnistria. Este un motiv pentru care nu poate să judece acest caz. Mai mult, s-a antipronunțat pe acest caz. (…) Al treilea motiv este că Veronica Negru insistă și are o comunicare directă cu slujitorii fostului regim Plahotniuc”, a completat Năstase.
Pe de altă parte, liderul blocului electoral „Renato Usatîi” a criticat faptul că Năstase a depus o nouă cerere de recuzare și l-a acuzat că „face show”.
„Tot ce s-a întâmplat astăzi este o tărăgănare a procesului. Dacă vom merge în permanență pe recuzări, rămânem fără judecători la Curtea de Apel. Mi se crează impresia că cineva nu are soluții să își ridice rating-ul și merge pe recuzări”, a declarat Usatîi.
Și reprezentantul Partidului „Democrația Acasă” a criticat inițiativa lui Andrei Năstase.
„Am auzit declarațiile liderului Platformei DA și împreună cu Vasile Costiuc le vom analiza minuțios. Pentru că ceea ce am auzit din partea dumnealui… Se pare că este unicul care a venit aici, în instanță, singurul care a luptat”, a declarat ironic apărătorul.
Curtea de Apel Chișinău examinează de 10 zile contestațiile depuse de concurenții electorali. Ședințele sunt tergiversate din cauza recuzărilor frecvente depuse de concurenții electorali.
***
În cadrul ședinței din 5 iunie, membrii CEC au decis dechiderea a 139 de secții de votare în afara țării pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie – același ca și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Asta în pofida faptului că circa 100 de mii de moldoveni stabiliți în diaspora s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul din 11 iulie, iar Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții de votare.
Ulterior, după câteva zile de proteste, membrii CEC au modificat decizia din 5 iunie și au hotărât constituirea unui număr de 146 secții de votare.