Facebook/Sergiu Prodan

„Dosarul viorii”: PCCOCS anunță că expertizarea instrumentului muzical urmează să fie definitivată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță pe 22 decembrie, că violonista Alexandra Conunova a fost audiată, iar actele prezentate sunt în curs de analizare. De asemenea, oamenii legii declară că expertizarea instrumentului muzical urmează să fie definitivată.

Amintim că pe 10 decembrie, procurorii PCCOCS au declarat în cadrul unei conferințe de presă încă există suspiciuni în privința viorii, iar până la concluzia experților din Elveția, instrumentul muzical nu va fi returnat.

Totodată, procurorii au spus că sunt informații de la două state membre Interpol, cu privire la 3 cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare.

Menționăm că incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) violonista Alexandra Conunova este acuzată că ar fi încercat să scoată din țară o vioară datată din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal a precizat că instrumentul muzical nu a fost declarat. Acesta a fost depistat în valiză, alături de arcuș. În valiză mai erau și certificate eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii, unde se menționa că instrumentul „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Obiectele au fost confiscate, iar PCCOCS a apelat la INTERPOL pentru a stabili valoarea de facto a viorii și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. De asemenea, Procuratura a anunțat că a fost pornită o cauză penală pe acest caz.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova. Pe site-ul artistei se menționează că instrumentul muzical confiscat este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Acesta a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

Alexandra Conunova a lansat o petiție online prin care cere să fie susținută și să îi fie restituit instrumentul muzical. Până pe 10 decembrie, petiția a fost semnată de peste 1500 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: