„Dosarul viorii”: PCCOCS anunță că expertizarea instrumentului muzical urmează să fie definitivată
Full Article 2 minutes read

„Dosarul viorii”: PCCOCS anunță că expertizarea instrumentului muzical urmează să fie definitivată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță pe 22 decembrie, că violonista Alexandra Conunova a fost audiată, iar actele prezentate sunt în curs de analizare. De asemenea, oamenii legii declară că expertizarea instrumentului muzical urmează să fie definitivată.

Amintim că pe 10 decembrie, procurorii PCCOCS au declarat în cadrul unei conferințe de presă încă există suspiciuni în privința viorii, iar până la concluzia experților din Elveția, instrumentul muzical nu va fi returnat.

Totodată, procurorii au spus că sunt informații de la două state membre Interpol, cu privire la 3 cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare.

Menționăm că incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) violonista Alexandra Conunova este acuzată că ar fi încercat să scoată din țară o vioară datată din secolul al XVIII-lea, fără declararea acesteia.

Într-un comunicat de presă, Serviciul Vamal a precizat că instrumentul muzical nu a fost declarat. Acesta a fost depistat în valiză, alături de arcuș. În valiză mai erau și certificate eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii, unde se menționa că instrumentul „are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Obiectele au fost confiscate, iar PCCOCS a apelat la INTERPOL pentru a stabili valoarea de facto a viorii și dacă instrumentul reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. De asemenea, Procuratura a anunțat că a fost pornită o cauză penală pe acest caz.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova. Pe site-ul artistei se menționează că instrumentul muzical confiscat este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”. Acesta a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

Alexandra Conunova a lansat o petiție online prin care cere să fie susținută și să îi fie restituit instrumentul muzical. Până pe 10 decembrie, petiția a fost semnată de peste 1500 de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: