NewsMaker / Andrei Mardari

Dragalin, optimistă că Israelul îl va extrăda pe Ilan Șor: „Prin această decizie s-a deschis o portiță”

Prin hotărârea emisă în ajun de Curtea de Apel Chișinău privind condamnarea lui Ilan Șor au crescut șansele ca acesta să fie extrădat de autoritățile din Israel. Totodată, decizia instanței va permite confiscarea bunurilor lui Șor de peste hotare, dacă vor fi identificate, a afirmat șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin.

„Este o decizie pe care cetățenii o așteaptă de mult timp, la fel și procurorii care au instrumentat cazul. Prin această decizie s-a deschis o portiță. Dacă identificăm bunuri peste hotare care îi aparțin, această decizie a Curții de Apel poate fi folosită ca să fie executată chiar și în afara țării. Clar că este o procedură. Curțile din alte țări trebuie să examineze și ele, deci nu e ceva ce se poate întâmpla peste noapte”, a menționat Dragalin, la Jurnal TV.

Totodată, caracterul definitiv al hotărârii Curții de Aepl va fi un argument solid pentru extrădarea lui Șor, a declarat șefa PA.

„Când ai o decizie definitivă, argumentul ca persoana să fie întoarsă acasă sau că trebuie să execute o pedeapsă, ai un argument mai bun. Autoritățile din Israel ca și noi așteptam să vedem ce o să se întâmple. Era posibil ca Curtea de Apel să-l achite și, în acest caz, extrădarea nu are sens. Acum, Ministerul Justiției se va ocupa de extrădare după judecată. Nu suntem noi cei care comunică direct cu omologii din Israel”, a adăugat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție a explicat de ce dacă hotărârea este definitivă, ea totuși poate fi atacată la CSJ. „Spre deosebire de decizia primei instanțe, acum pedeapsa a devenit executorie, deci persoana trebuie să meargă la pușcărie. Deci chiar dacă urmează un recurs la CSJ, persoana poate aștepta la închisoare”, a precizat Dragalin.

Ea a comentat și reacția lui Șor care a anunțat că nu se va conforma hotărârii instanței.

„Cred că toți cetățenii înțeleg că dacă ești condamnat la închisoare, e clar că mulți nu vor să plece la închisoare, dar din punct de vedere a legii, aceasta este o condiție obligatorie. Nu depinde de dorința condamnatului. La acest moment, se deschid căi ca persoana să fie arestată, să fie transferată la penitenciar”, a menționat Dragalin.

***

Pe 13 aprilie, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat definitiv pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare. Totodată, instanța a decis să-i pună sechestru pe bunuri, în valoare de 5 miliarde de lei. Acestea vor fi confiscate în favoarea statului.

Ulterior, PA a venit cu mai multe detalii despre sentința în privința lui Ilan Șor. Aceasta a spus că sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

***

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.

Ulterior, pe 9 decembrie, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor și de către Guvernul Marii Britanii. Potrivit deciziei autorităților de la Londra, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici li se va interzice orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a acceptat parteneriatul cu PAS la alegeri

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din toamnă. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor – formațiune membră a Blocului – a declarat pentru NewsMaker că „Împreună” își menține angajamentul de a participa la alegeri și de a construi o alternativă pro-europeană autentică pentru alegătorii dezamăgiți de actuala guvernare.

„Coalizarea forțelor pro-europene poate avea loc doar în baza unui bloc electoral, or soluția propusă de PAS de a lua politicieni din alte partide politice prin tot felul de aranjamente legale, decapitând conducerea partidelor pro-europene veritabile care au mai rămas în Moldova, este una absolut pedantă. Blocul „Împreună” își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru cei care sunt dezamăgiți de actul guvernării”, a declarat Ștefan Gligor pentru NewsMaker.

De cealaltă parte, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Deși Platforma DA nu a anunțat oficial componența membrilor care vor participa pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că Dinu Plîngău va fi unul dintre candidați.

Contactat pentru o reacție, Dinu Plîngău nu a răspuns apelurilor NM.

După excluderea Platformei „DA”, din Blocul „Împreună” fac parte două partide politice: Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: