Fracțiunea „Edinaya Rossia” propune tragerea la răspundere a persoanelor care răspândesc „informații false” nu doar despre armata rusă, ci și despre toate instituțiile de stat ale Federației Ruse, care acționează în afara țării. Cu alte cuvinte, riscă închisoare și persoanele care vor „discredita” inclusiv misiunile diplomatice ale Rusiei.
„Am pregătit modificări la Codul Penal și Codul Administrativ, care extind normele recent adoptate despre fake-uri în adresa Forțelor Armate ale Rusiei, precum și discreditare publică”, a scris Alexandr Hinștein, șeful comitetului pentru politici informaționale, tehnologii și comunicații din Duma de Stat, citat de TASS.
Deputatul rus a precizat că amendamentele vor viza informațiile false nu doar despre armată, ci și despre organele de stat care activează în afara țării „în interesele Federației Ruse și cetățenilor săi, susținând pacea și securitatea la nivel internațional”.
„Toți cei care apără interesele Rusiei în afara hotarelor sale, indiferent dacă sunt sau nu militari, trebuie să fie protejați temeinic de orice fel de provocări, minciuni și mizerii. De exemplu ambasadele noastre, instituțiile comerciale, misiunile diplomatice sau reprezentanții „Rossotrudnicestvo” (Россотрудничества)”, a adăugat oficialul și a precizat că proiectul de lege ar urma să fie examinat în această săptămână.
Amintim că, pe 4 martie, în Rusia a fost adoptată legea care prevede până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea „informațiilor false” despre armata rusă.
Pe 18 martie, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a semnalat creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România. Diplomații ruși au îndemnat persoanele care au avut de suferit în urma unor astfel de incidente să semnaleze cazurile. Mesajul publicat pe Facebook a adunat peste 1,4 mii de comentarii. Majoritatea internauților au scris că nu au nevoie să fie „salvați”.