Dumitru Robu, propus de CSP pentru funcția de procuror general interimar
Full Article 2 minutes read

Dumitru Robu, propus de CSP pentru funcția de procuror general interimar

Dumitru Robu a fost propus de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror general interimar. Decizia a fost luată pe 6 octombrie. Conform legii, hotărârea finală urmează a fi luată de către președinta țării, Maia Sandu. Robu a deținut funcția respectivă și în 2019, după demiterea lui Eduard Harunjen. 

Potrivit legii, procurorul general interimar este propus de membrii CSP, însă decizia finală îi aparține președintelui țării.

Potrivit sintezei RISE Moldova, Dumitru Robu și-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universității de Studii Umanistice din Moldova, iar cariera de procuror și-a început-o la vârsta de 25 de ani, în cadrul Procuraturii raionului Florești. La Procuratura Generală ajunge în anul 2013 și îndeplinește funcția de procuror în cadrul Secției de combatere a traficului de ființe umane până în 2016, când se transferă la Procuratura Anticorupție. Aici a gestionat inclusiv „Dosarul parcărilor cu plată”, caz de rezonanță în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În iulie 2016, Dumitru Robu a fost  transferat la Procuratura Anticorupție, condusă în acel moment de către Viorel Morari.

În 2018, Dumitru Robu pleacă de la Procuratura Anticorupție, după ce, în prealabil, participă la concursul pentru suplinirea funcției de adjunct al Procuraturii Chișinău.

A ajuns procuror general interimar după plecarea Partidului Democrat de la putere și demisia lui Eduard Harunjen pe fundalul mai multor nemulțumiri privind activitatea acestuia, inclusiv interceptările în lanț a opozanților guvernării, lucru dezvăluit de RISE Moldova în ancheta „Ministerul Interceptărilor”. Astfel, după votul din Parlament și avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Procurorilor, la 31 iulie 2019, Igor Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a lui Robu în funcția de procuror general interimar.

În cariera sa, Dumitru Robu a fost decorat de două ori de către Consiliul Superior al Procurorilor: în 2015 a primit insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2017 a fost decorat cu medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa III.

După ce, în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, Dumitru Robu a revenit în funcția de adjunct al procurorului-șef în Procuratura mun. Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: