Agora

Dumitru Robu, propus de CSP pentru funcția de procuror general interimar

Dumitru Robu a fost propus de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror general interimar. Decizia a fost luată pe 6 octombrie. Conform legii, hotărârea finală urmează a fi luată de către președinta țării, Maia Sandu. Robu a deținut funcția respectivă și în 2019, după demiterea lui Eduard Harunjen. 

Potrivit legii, procurorul general interimar este propus de membrii CSP, însă decizia finală îi aparține președintelui țării.

Potrivit sintezei RISE Moldova, Dumitru Robu și-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universității de Studii Umanistice din Moldova, iar cariera de procuror și-a început-o la vârsta de 25 de ani, în cadrul Procuraturii raionului Florești. La Procuratura Generală ajunge în anul 2013 și îndeplinește funcția de procuror în cadrul Secției de combatere a traficului de ființe umane până în 2016, când se transferă la Procuratura Anticorupție. Aici a gestionat inclusiv „Dosarul parcărilor cu plată”, caz de rezonanță în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În iulie 2016, Dumitru Robu a fost  transferat la Procuratura Anticorupție, condusă în acel moment de către Viorel Morari.

În 2018, Dumitru Robu pleacă de la Procuratura Anticorupție, după ce, în prealabil, participă la concursul pentru suplinirea funcției de adjunct al Procuraturii Chișinău.

A ajuns procuror general interimar după plecarea Partidului Democrat de la putere și demisia lui Eduard Harunjen pe fundalul mai multor nemulțumiri privind activitatea acestuia, inclusiv interceptările în lanț a opozanților guvernării, lucru dezvăluit de RISE Moldova în ancheta „Ministerul Interceptărilor”. Astfel, după votul din Parlament și avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Procurorilor, la 31 iulie 2019, Igor Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a lui Robu în funcția de procuror general interimar.

În cariera sa, Dumitru Robu a fost decorat de două ori de către Consiliul Superior al Procurorilor: în 2015 a primit insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2017 a fost decorat cu medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa III.

După ce, în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, Dumitru Robu a revenit în funcția de adjunct al procurorului-șef în Procuratura mun. Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit deciziei instanței, Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea Judecătoriei Ungheni din 25 iunie 2025, într-o cauză inițiată de Sergiu Bulicanu, contracandidatul lui Nicanor Ciochină. Acesta solicitase anterior anularea alegerilor și obligarea Comisiei Electorale Centrale să le declare nule. Judecătoria a decis atunci să anuleze hotărârea prin care fusese confirmat turul doi al scrutinului din 1 iunie și validat mandatul de primar. Totuși, magistrații nu au admis cererea de a declara alegerile complet nule.

În această parte, pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 1 iulie (turul doi de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămâni votarea repetată.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: