După 4 zile de luptă cu flăcările, incendiul de la Portul Giurgiulești a fost lichidat
Full Article 3 minutes read

După 4 zile de luptă cu flăcările, incendiul de la Portul Giurgiulești a fost lichidat

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informează că după patru zile de luptă cu flăcările, pompierii au lichidat incendiul izbucnit la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești, unde se păstra o cantitate de 500 tone de șrot de semințe de floarea soarelui.  

Focarul a fost stins complet la ora 13:23 după ce pe parcursul a patru zile pompierii au depus eforturi pentru a lichida arderea.

La fața locului permanent au activat angajații IGSU și au asigurat securitatea antiincendiară pentru infrastructura din zonă și a obiectivelor din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Riscurile au fost diminuate, iar tehnica grea a reușit să dezasambleze toate componentele rezervorului.

***

Amintim că pe 20 ianuarie, pompierii au fost alertați despre un nou incendiu la Portul Giurgiulești.

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a mers, pe 20 ianuarie, la fața locului. Reprezentanții Ministerului declarau că incendiile repetate la silozurile din portul Giurgiulești pun în pericol infrastructura critică de importanță națională și securitatea în zona de frontieră.

Astfel, MAI anunța că va solicita Comisiei Situații Excepționale examinarea subiectului dat pentru a lua anumite măsuri de urgență. „Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea 3 state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”, declara Revenco.

În plus, MAI anunța că a fost pornit un proces de cercetare și se întreprind acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

Pe 22 ianuarie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că a cerut ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din portul Giurgiulești. Oficialul declară că „este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici”. Totodată, premierul spune că va solicita să fie verificate toate silozurile din țară.

Pe 23 ianuarie, pompierii au declarat că incendiul încă nu a fost stins.

Trans-Oil Moldova a menționat, pe 23 ianuarie, că incidentele nu au provocat răniți sau decese – „nu a afectat traficul feroviar și nu a provocat daune de mediu sau de altă natură”. Cei din urmă mai spun că se angajează să coopereze cu Guvernul pentru a se asigura că incidente similare nu vor avea loc.

Activitatea întreprinderii SRL ,,Danube Oil Company” din Giurgiulești, Cahul a fost suspendată din data de 23 ianuarie curent. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a luat această decizie, după ce în cadrul controlului a depistat mai multe încălcări.

Un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: