Trans-Oil se apără: Cele două incendii de la Giugiulești nu au afectat traficul feroviar și nu au dăunat mediului
Full Article 4 minutes read

Trans-Oil se apără: Cele două incendii de la Giugiulești nu au afectat traficul feroviar și nu au dăunat mediului

Trans-Oil Moldova declară că incendiile de la silozuri s-au produs la compania privată „Danube Oil Company” SRL, Trans-Oil fiind compania mamă. Întreprinderea se arată responsabilă să menționeze că incidentele nu au provocat răniți sau decese – „nu a afectat traficul feroviar și nu a provocat daune de mediu sau de altă natură”. Cei din urmă mai spun că se angajează să coopereze cu Guvernul pentru a se asigura că incidente similare nu vor avea loc. Menționăm că Natalia Gavrilița a declarat recent că „este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici”, iar ministra Ana Revenco a spus că „din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”. 

Întreprinderea „Trans-Oil Moldova” spune că a venit cu o reacție „în lumina recentelor relatări din media despre incidentele produse la „Danube Oil Company” SRL, companie privată amplasată pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești, compania sa mamă fiind Grupul Trans-Oil”.

Întreprinderea declară că „este important de remarcat că incendiul s-a produs doar la silozurile de depozitare ale unei companii private și nu a provocat răniți sau decese”.

„Aceste silozuri nu fac parte din lanțul de producție al fabricii de ulei și, prin urmare, cei 110 angajați care activează la fabrică, nu au fost în niciun moment afectați sau puși în pericol”, comunică întreprinderea.

Totodată se precizează că incidentul nu a afectat traficul feroviar din port și nu a provocat daune de mediu sau de altă natură dincolo de facilitățile de depozitare.

„Toate pierderile financiare rezultate din acest incident au fost exclusiv suportate de către companie și nu a provocat daune nici unei proprietăți deținute de stat sau în proprietate privată”, se arată în declarația Trans-Oil Moldova.

Compania numește „speculații” informațiile despre cauza incendiilor.

„Conducerea Trans-Oil, compania mamă a „Danube Oil Company” SRL, a revizuit, verificat și stabilit că unele dintre abaterile de proiectare, implementate de conducerea companiei „Danube Oil Company” SRL, combinate cu o posibilă eroare umană inadvertentă, ar fi putut rezulta într-un lanț de evenimente care au determinat creșterea temperaturii în interiorul silozurilor și declanșarea unui incendiu”, comunică reprezentanții Trans-Oil.

În același timp, conducerea Trans-Oil menționează că „se angajează într-o cooperare deplină și transparentă cu orice instituție subordonată Guvernului Republicii Moldova pentru a se asigura că nu va mai exista riscul provocării unui incident similar la niciunul dintre activele Grupului Trans-Oil”.

„Trans-Oil și managementul său mereu susțin un dialog constructiv și un parteneriat între sectorul public și cel privat al Republicii Moldova în vederea realizării unui progres rapid în ceea ce privește industrializarea economiei țării”, comunică întreprinderea.

***

Amintim că pe 20 ianuarie, pompierii au fost alertați despre un nou incendiu la Portul Giurgiulești.

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a mers, pe 20 ianuarie, la fața locului. Reprezentanții Ministerului declarau că incendiile repetate la silozurile din portul Giurgiulești pun în pericol infrastructura critică de importanță națională și securitatea în zona de frontieră.

Astfel, MAI anunța că va solicita Comisiei Situații Excepționale examinarea subiectului dat pentru a lua anumite măsuri de urgență. „Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea 3 state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”, declara Revenco.

În plus, MAI anunța că a fost pornit un proces de cercetare și se întreprind acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

Pe 22 ianuarie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că a cerut ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din portul Giurgiulești. Oficialul declară că „este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici”. Totodată, premierul spune că va solicita să fie verificate toate silozurile din țară.

Pe 23 ianuarie, pompierii au declarat că incendiul încă nu a fost stins.

Un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: