(FOTO) Giurgiulești: Incendiul încă nu a fost stins. Cum arată acum zona cuprinsă de flăcări
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Giurgiulești: Incendiul încă nu a fost stins. Cum arată acum zona cuprinsă de flăcări

Angajații IGSU din sudul țării continuă asigurarea securității antiincendiare în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe parcursul zilei de 23 ianuarie va fi dezasamblată construcția silozului, pentru ca pompierii să continuă eforturile de stingere a focului.

Pe parcursul ultimelor 24 de ora angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au continuat misiunea de asigurare a securității antiincendiare în Portul Internațional Liber Giurgiulești în urma prăbușirii controlate a rezervorului nr.2.

Noaptea, la fața locului a activat un post de pompieri care au efectuat acțiuni de lichidare a incendiului în urma dezmembrării construcției silozului. Totodată angajații IGSU au asigurat permanent siguranța antiincendiară a obiectivului.

Pe parcursul zilei de 23 ianuarie tehnica grea va efectua în continuare dezasamblarea construcției silozului pentru ca pompierii să continuă misiunea de stingere. În urma intervenției salvatorilor și pompierilor aflați la fața locului, nu există riscuri pentru oameni și nici pentru infrastructura obiectivelor din zonă. Acțiunile de stingere și asigurare a securității antiincendiare vor continua.

(FOTO) Giurgiulești: Incendiul încă nu a fost stins. Cum arată acum zona cuprinsă de flăcări

IGSU

(FOTO) Giurgiulești: Incendiul încă nu a fost stins. Cum arată acum zona cuprinsă de flăcări

IGSU

(FOTO) Giurgiulești: Incendiul încă nu a fost stins. Cum arată acum zona cuprinsă de flăcări

IGSU

Amintim că pe 20 ianuarie, pompierii au fost alertați despre un nou incendiu la Portul Giurgiulești.

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a mers, pe 20 ianuarie, la fața locului. Reprezentanții Ministerului declarau că incendiile repetate la silozurile din portul Giurgiulești pun în pericol infrastructura critică de importanță națională și securitatea în zona de frontieră.

Astfel, MAI anunța că va solicita Comisiei Situații Excepționale examinarea subiectului dat pentru a lua anumite măsuri de urgență. „Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea 3 state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”, declara Revenco.

În plus, MAI anunța că a fost pornit un proces de cercetare și se întreprind acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

În dimineața zilei de 22 ianuarie, pompierii anunțau că au reușit localizarea incendiului la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Pentru a fi localizat focul a fost nevoie de prăbușirea controlată a rezervorului. Se menționa că pompierii acționează deja pentru lichidarea totală a incendiului. De cealaltă parte, întreprinderea „Trans-Oil Moldova” preciza că demolarea controlată a silozului nr.2 a produs un incendiu, care a fost ulterior stins.

Un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.

Pe 22 ianuarie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că a cerut ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din portul Giurgiulești. Oficialul declară că „este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici”. Totodată, premierul spune că va solicita să fie verificate toate silozurile din țară.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: