După ce a anunțat un preț mai mic la gaz în februarie, Vadim Ceban a precizat că nici tariful actual nu acoperă toate cheltuielile
Full Article 2 minutes read

După ce a anunțat un preț mai mic la gaz în februarie, Vadim Ceban a precizat că nici tariful actual nu acoperă toate cheltuielile

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a precizat pe 1 februarie că tariful aprobat de Agenția pentru Reglementare Energetică (ANRE) nu ar include toate abaterile financiare. Mai precis, ar acoperi doar 515 mln de lei, pe când suma totală ar ajunge la 2 miliarde de lei. Reacția vine după ce, la începutul zilei, Ceban a anunțat că în luna februarie, Moldova va cumpăra gaz la un preț mai mic față de luna ianuarie.

Tariful aprobat de ANRE pe 28 ianuarie 2022 include doar un sfert din suma totală a devierilor (bani neacoperiți prin tarif) 515,33  milioane lei. În total, în 2021, din cauza nerambursării de facto a tarifului achitat pentru gazul natural furnizat consumatorilor finali, Moldovagaz a adunat abateri tarifare de peste 2 miliarde de lei”, a anunțat Vadim Ceban.

Reacția vine la câteva ore după ce Vadim Ceban a anunțat că prețul de achiziție pentru luna februarie va fi de $563. Asta în timp ce, în ianuarie, prețul a fost de aproximativ $647.

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: