După lanțul de accidente care au zguduit Moldova, Ministerul Educației dă start unui program de instruire a elevilor
Full Article 3 minutes read

După lanțul de accidente care au zguduit Moldova, Ministerul Educației dă start unui program de instruire a elevilor

Ministerul Educației și Cercetării lansează o campanie de informare despre securitatea rutieră. Reprezentanții Ministerului susțin că acțiunea se va desfășura pe parcursul lunii martie în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Se menționează că elevii vor fi instruiți despre cum trebuie să traverseze străzile în calitate de pietoni, dar și cum să circule cu bicicletele sau trotinetele.

Pe 28 februarie, Ministerul declară că instituțiile de învățământ general din țară, dar și centrele de tineret și instituțiile de învățământ extrașcolar vor desfășura acțiuni de informare a elevilor și a părinților despre securitatea rutieră.

Acțiunile de informare, potrivit Ministerului, vor avea loc pe parcursul lunii martie. Acestea vor fi organizate cu suportul Inspectoratului de Poliție, Centrelor de sănătate, Serviciului de salvatori și pompieri.

Un ordin în acest sens a fost semnat pe 28 februarie de ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.

Se menționează că elevii vor fi instruiți despre cum trebuie să traverseze străzile în calitate de pietoni – doar pe trecerile de pietoni sau în alte locuri autorizate, să nu poarte căști audio și să nu fie concentrați la telefon când trec strada, să nu alerge pe trecerea de pietoni și să se asigure înainte să traverseze.

Totodată, potrivit Ministerului, acțiunile de informare au scopul să responsabilizeze copiii care circulă cu bicicletele sau trotinetele.

„Educația rutieră este foarte importantă, mai ales pentru copii, ei fiind una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanți la trafic. Ca să ajungă la şcoală, uneori, trebuie să se deplaseze pe străzi neadaptate, fără trotuare, să traverseze la intersecții nedirijate, pe porțiuni de drumuri cu vizibilitate redusă”, a declarat ministrul Anatolie Topală.

***

Amintim că un băiat de 10 ani a decedat în urma unui grav accident rutier produs pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Tragedia s-a produs în seara zilei de 23 decembrie 2022. Potrivit Poliției, un automobil de marca Lincoln, condus de un tânăr de 22 de ani, a lovit băiatul în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni.

În noaptea de 5 spre 6 februarie, în Chișinău, o tânără a fost strivită între două automobile. În urma impactului, aceasta a rămas fără picioare.

Iar pe 21 februarie, doi bicicliști minori au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Șoferul care a lovit cei doi bicicliști, anterior a fost depistat beat la volan și privat de dreptul să conducă un automobil. În decembrie 2022, interdicția a expirat, iar acesta urma să parcurgă toate etapele legale pentru a-și restabili dreptul de a conduce un mijloc de transport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: