După socialiști, și comuniștii au sărit în apărarea protestatarilor lui Șor. „Este ultima picătură care a vărsat păharul”
Full Article 4 minutes read

După socialiști, și comuniștii au sărit în apărarea protestatarilor lui Șor. „Este ultima picătură care a vărsat păharul”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova își exprimă nemulțumirea vizavi de acțiunile forțelor de ordine în raport cu manifestanții „pașnici” ai lui Șor, care au încercat duminică să își instaleze corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare, contrar dispoziției Comisiei  pentru Situații Excepționale. Într-un comunicat emis, comuniștii au criticat acțiunile poliției, care, spun ei, ar fi fost executate „la comandă”.

„În istoria Moldovei, un asemenea lucru se întâmplă pentru prima dată. Sub orice guvernare, nimeni nu i-a împiedicat pe oameni să-și exprime nemulțumirea în Piața Marii Adunări Naționale. Sub orice guvern, protestatarii au înființat orașe cu corturi și nu au fost niciodată demolate sau dispersate”, menționează comuniștii.

În comunicatul emis, comuniștii critică actuala guvernare, pe care o acuză de incompetență și lasă să se înțeleagă că formațiunea politică s-ar putea alătura manifestațiilor organizate de Partidul „ȘOR” și PACE. PCRM susține că dreptul la protest este un drept fundamental al omului. În acest sens, comuniștii fac trimitere la Carta pentru Drepturile Omului a ONU și la Constituția Republicii Moldova.

„Precizăm că sub regimul PAS și Maia Sandu, Moldova nu mai este un stat constituțional sau democratic. Masacrul protestatarilor pașnici a fost ultima picătură care a revărsat paharul răbdării oamenilor. Și mânia populară. (…) Acest regim, care se angajează în represiuni morale împotriva dizidenților, împinge țara către foamete, frig, devastare, război, trebuie, fără îndoială, să dispară. (…) Pentru a scăpa de această putere, care devine din ce în ce mai periculoasă pentru cetățeni, este necesară unirea eforturilor tuturor forțelor politice și sociale de opoziție și ale tuturor cetățenilor țării”, se mai arată în comunicatul citat.

***

Menționăm că ieri, în capitală, a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE. La manifestație au participat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecția str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate ieri de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.

Într-o declarație din 16 octombrie, oamenii legii au menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun. Chișinău și Poliție”. Totodată, polițiștii au anunțat că timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatarii. Reprezentanții Poliției au mai precizat că angajații subdiviziunilor MAI „vor aplica legea și vor interveni prompt în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate”.

Într-o declarație emisă astăzi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a declarat că dreptul protestatarilor din centrul capitalei a fost încălcat ieri de către polițiști. Socialiștii au făcut și un apel la misiunile diplomatice, organizațiile internaționale, Consiliul Europei – „să dea dovadă de principialitate și să o cheme pe Maia Sandu la răspundere”.

Între timp, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a mulțumit poliției pentru intervenția de ieri, când au evacuat corturile instalate de manifestanți pe carosabil. Și prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după acest incident. Șefa Cabinetului de miniștri dă asigurări că Guvernul respectă dreptul fiecărui cetățean de –ași exprima liber opiniile, însă nu va tolera destabilizarea situației în țară, care ar pune în pericol viața și sănătatea altor cetățeni.

Menționăm că pe 11 octombrie, Maia Sandu a cerut Guvernului să schimbe temporar legislația din cauza protestelor Partidului ȘOR. Președintele Republicii Moldova a cerut cabinetului de miniștri să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică”.

Ulterior, pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: