Socialiștii sar în apărarea protestatarilor lui Șor: Cer misiunilor diplomatice „să o cheme pe Maia Sandu la răspundere”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii sar în apărarea protestatarilor lui Șor: Cer misiunilor diplomatice „să o cheme pe Maia Sandu la răspundere”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova declară că dreptul protestatarilor din centrul capitalei a fost încălcat. Socialiștii fac apel la misiunile diplomatice, organizațiile internaționale, Consiliul Europei – „să dea dovadă de principialitate și să o cheme pe Maia Sandu la răspundere”. 

„PSRM condamnă cu fermitate încălcarea de către autorități a dreptului constituțional al cetățenilor de a protesta. Este o crimă să utilizezi forța împotriva oamenilor simpli. În pofida oricăror opinii subiective, dreptul cetățenilor de a protesta, de a-și exprima poziția în cadrul unor acțiuni legale este de neclintit”, comunică socialiștii, pe 17 octombrie.

În cazul nerespectării de către protestatari a normelor legale, susține PSRM, decizia finală aparține instanței „și nu unui polițist înarmat cu un baston”.

„Solicitările lui Sandu de a înăspri Legea cu privire la întruniri și deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale nu sunt altceva decât un demers antidemocratic, care transformă țara într-o dictatură și o luptă cu cei care gândesc altfel. Socialiștii condamnă declarațiile și acțiunile președintelui și fac apel la misiunile diplomatice, organizațiile internaționale, Consiliul Europei să dea dovadă de principialitate și să o cheme pe Maia Sandu la răspundere”, se arată în declarația socialiștilor.

Menționăm că ieri, în capitală a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE. La manifestație au participat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate ieri de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.

Într-o declarație din 16 octombrie, oamenii legii au menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție”. Totodată, polițiștii au anunțat că timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatarii. Reprezentanții Poliției au mai precizat că angajații subdiviziunilor MAI „vor aplica legea și vor interveni prompt în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate”.

Menționăm că pe 11 octombrie, Maia Sandu a cerut Guvernului să schimbe temporar legislația din cauza protestelor Partidului ȘOR. Președintele Republicii Moldova a cerut cabinetului de miniștri să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică”.

Pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: