„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor deposedați și umiliți”. Sandu și Ciocoi au depus flori la Monumentul Deportaților
Full Article 3 minutes read

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor deposedați și umiliți”. Sandu și Ciocoi au depus flori la Monumentul Deportaților

Președinta Maia Sandu și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, au depus flori la Monumentul Deportaților din scuarul Gării Feroviare, în contextul împlinirii a 80 de ani de la primul val de deportări.

„Avem obligația să vorbim despre aceste atrocități, pentru ca toată lumea să cunoască acest trecut, pentru ca toată lumea să aprecieze libertatea. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor deposedați, umiliți și alungați din țară. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, a respectului reciproc și a curajului de a-și apăra cu verticalitate drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a declarat că „libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci și sute de vieți și destine frânte”.

La rândul său, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, i-a îndemnat pe cetățeni să aibă „curajul și capacitatea de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism”.

„Peste 100 de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevice. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână în permanență una vie. Cu această ocazie fac un apel către istorici. Cred că lipsește pe soclul acesta lista nominală a fiecărui moldovean care a devenit victima terorii bolșevice. O altă acțiune care mi se pare necesară, să mai aflăm și cine i-a denunțat. Indiferent de rezultatul acestui studiu, indiferent de adevărul care va ieși la iveală, trebuie să avem suficientă tărie de caracter și demnitate națională ca să putem privi cu ochii larg deschiși adevărul și sub acest aspect să ne învățăm lecția pentru viitor”, a spus Ciocoi.

Precizăm că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 30 de mii de oameni au fost urcaţi în vagoane pentru vite şi duşi forţat în Siberia şi Kazahstan. Conform dispoziției oficiale, fiecare familie putea lua cu ea 100 de kg de lucruri personale – bani, haine, produse alimentare, vase. Pentru pregătiri li se alocau două ore. În practică, după amintirile deportaților, majorității li s-au dat nu mai mult de 40 minute pentru pregătiri, iar cu ei li s-au permis să ia nu mai mult de 40 de kg. Banii și obiectele de valoare erau deseori confiscate de soldați. Alte bunuri-casa, pământul, vitele—erau confiscate de stat sau colhozuri.

Mai multe detalii despre valul de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 – citiți în proiectul special NM „Nu se va mai întoarce nimeni și niciodată – aici vă vor putrezi oasele”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: