„E o victorie a lui Pirus”. Cum au reacționat partidele la decizia CC privind dizolvarea parlamentului
Full Article 5 minutes read

„E o victorie a lui Pirus”. Cum au reacționat partidele la decizia CC privind dizolvarea parlamentului

Decizia Curții Constituționale (CC), care a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate a provocat reacții aprinse, în primul rând, în rândul principalilor actori politici. NM a realizat o sinteză a comentariilor acestora.

Printre primii politicieni care au venit cu o reacție la hotărârea CC a fost Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA). Acesta a calificat drept „spectacol de prost gust” cele întâmplate și a atras atenția că unii „politicieni iresponsabili şi forțe politice populiste” sunt „în permanentă campanie electorală și preocupate mereu de următoarele alegeri, nu de viitoarele generații”. Totuși, Năstase a declarat că formațiunea pe care o conduce este pregătită de anticipate.

„Vom continua să luptăm pentru un parlament curat și vom face toate demersurile necesare pentru ca viitorul parlament să fie unul fără corupți și care să răspundă doar intereselor cetățenilor şi ţării. Platforma DA declară că este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate și abordează acest proces cu maximă responsabilitate”, a declarat politicianul.

Am luat act de decizia Curții Constituționale, emisă la capătul unei perioade îndelungate de timp în care oamenii au…

Publicată de Andrei Nastase pe Joi, 15 aprilie 2021

Și liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi a venit cu o reacție. Acesta a salutat decizia CC: „Este o decizie legitimă și corectă pentru că întrunește toate condițiile prevăzute de Constituție privind dizolvarea Parlamentului, care demult nu mai este reprezentativ”.

Publicată de Partidul Nostru – Наша Партия pe Joi, 15 aprilie 2021

Liderul Partidului Democrat (PDM) Pavel Filip s-a arătat rezervat față de efectele alegerilor parlamentare anticipate.

„Sincer aș vrea să cred în ipoteza că anticipatele vor salva țara și mă voi bucura dacă așa va fi. Dar știu că în următorul parlament se vor regăsi aceleași partide acuzate azi de corupție. Chiar dacă Parlamentul a fost sancționat azi prin dizolvare pentru acțiuni care nu îi pot fi imputate legislativului, ziua de azi desigur că poate fi calificată drept o victorie a Președinției în conflictul cu Parlamentul, dar e o victorie a lui Pirus. Căci ce fel de victorie e cea în care ai rămas singur să te bucuri de ea?”, s-a întrebat Filip.

Gata. Ne-au fericit și cu dizolvarea. Ca prin minune, s-au rezolvat și toate problemele.
Cine crede însă că aici se…

Publicată de Pavel Filip pe Joi, 15 aprilie 2021

Liderul Partidului Pro Moldova Andrian Candu a și îndemnat alegătorii să voteze formațiunea pe care o conduce.

Anticipate să fie.
Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat și vreau să…

Publicată de Andrian Candu pe Joi, 15 aprilie 2021

 Reprezentanții Platformei Parlamentare „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”, dar și deputații neafiliați care au părăsit PDM, apoi Pro Moldova, au criticat decizia CC. Potrivit acestora, hotărârea va aprofunda criza politică.

„Maia Sandu este astăzi în război nu doar cu oponenții ei politici, ci și cu o întreagă țară. Însă va pierde acest război. Păcat doar că, odată cu ea, victime colaterale vor deveni și mulți alți oameni. (…) Noi nu ne temem de alegeri anticipate. Suntem sigur pe noi și pe victoria noastră. Dar orice îmbolnăvire, orice moarte de COVID-19 din timpul alegerilor va fi pe conștiința Maiei Sandu”, se arată în declarația PP „Pentru Moldova”.

Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” privind avizul tehnic emis astăzi de Curtea Constituțională

Maia Sandu a…

Publicată de Pentru Moldova pe Joi, 15 aprilie 2021

 Printre cei care au salutat faptul că judecătorii CC au dat undă verde dizolvării parlamentului se numără Partidul Unității Naționale (PUN), condus de către deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Acesta a amintit de faptul că PUN a depus o sesizare la CC privind „caracterul ilegal al stării de urgență”.

„PUN a pledat necondiționat pentru dizolvarea actualului Parlament. Am făcut acest lucru public în Parlament şi în afara lui, exprimând convingerea că actualul legislativ, dominat de reprezentații încrengăturii oligarhice Dodon-Plahotniuc-Şor, nu mai reprezintă interesele cetățenilor, ci ale grupurilor criminale. Am depus la CC sesizarea privind caracterul ilegal al instituirii stării de urgență, care este ultima piedică în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate şi aştept cât de curând să pledez în fața Înaltei Curți această cauză”, a menționat Țîcu.

PUN salută decizia Curții Constituționale📜
📌Atât în timpul campaniei prezidențiale, cât şi după alegerile prezidențiale,…

Publicată de PUN TV pe Joi, 15 aprilie 2021

 Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus în trecut de către Maia Sandu, a salutat decizia CC.

„Considerăm că este o decizie favorabilă, justă şi oportună. Am afirmat mereu că principala problemă a acestei ţări este o guvernare incapabilă, iresponsabilă, care se baza pe o majoritate parlamentară coruptă şi toxică. Aşteptăm decretul prezidenţial de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea procesului electoral”, se arată în declarația publicată.

Partidul Acţiune şi Solidaritate salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova privind existenţa…

Publicată de Partidul Acțiune și Solidaritate pe Joi, 15 aprilie 2021

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: