„Ea este Vanga!”. Cum se examinează în instanță cazul de corupere a judecătorilor. Reportaj. NM

Câțiva acuzați într-un dosar de rezonanță despre coruperea judecătorilor au depus mărturii la 14 iulie, la Judecătoria sectorului Buiucani din capitală. În toamna anului 2018, în acest dosar au fost reținuți 10 colaboratori ai judecătoriilor și ai procuraturii, inclusiv cinci judecători. Cum a fost stabilită urmărirea judecătorilor, ce „dovezi din dosar au distrus procurorii” și de ce auzații consideră că vina lor nu este demonstrată – despre toate acestea aflați din reportajul NM.

La Judecătoria sectorului Buiucani continuă să fie examinat un dosar de corupție în care sunt acuzați cinci magistrați, un procuror și un avocat. Acest lucru a devenit cunoscut la sfârșitul lunii octombrie 2018, când au fost reținuți 10 colaboratori ai judecătoriilor și ai procuraturii. Mai târziu, ei toți au fost eliberați. Ei au depus mărturii la ședința din 14 iulie.

„Ne-au ținut în subsol, acolo unde îi țin pe cei pe care doresc să-i pedepsească”

Mai întâi a fost audiat Mihail Gandrabur. El a fost acuzat într-un alt dosar – despre escrocherie. Magistratele Curții de Apel Ludmila Ouș, Liubovi Brânză și Galina Moscalciuc (sunt acuzate în dosarul privind coruperea judecătorilor) au transmis dosarul acestuia spre reexaminare, iar în luna august 2018, Gandrabur a fost eliberat din arest preventiv. În luna octombrie, el a fost din nou arestat, deja în dosarul privind coruperea judecătorilor.

Potrivit părții acuzării, soția acestuia a transmis, prin intermediul procurorului Vera Chiranda, 3 mii de euro magistratelor Ouș, Brânză și Moscalciuc, pentru ca Gandrabur să fie eliberat. Intermediar în acest dosar, potrivit acuzării, a fost avocata Nadejda Agatii. Depunând mărturii la ședința din 14 iulie, Gandrabur a menționat că nu i-a cerut nimic soției și că ea i-a spus că nu a rugat nimic pe nimeni. Gandrabur a mai subliniat că starea financiară a familiei sale nu permitea nici măcar achitarea la timp a serviciilor avocatei Nadejda Agatii.

De asemenea, Mihail Gandrabur a spus că era impus de colaboratorii Centrului Național Anticorupție (CNA) să semneze declarații împotriva judecătorilor. Potrivit afirmațiilor sale, aceste depoziții au fost scrise de procurorul Mariana Botezatu. Gandrabur a menționat că în penitenciarul nr. 13 i-au creat condiții de întreținere insuportabile, „îl țineau în subsol, unde, așa cum se știe, îi țin pe cei pe care vor să-i pedepsească”. Potrivit lui Gandrabur, el a mai fost supus presiunii din partea vecinilor de cameră. El a recunoscut că în cameră apăreau cu regularitate deținuți noi, care se interesau dacă el este persoana „care a fost reținută de colaboratorii CNA” și începeau să-l sâcâie cu orice ocazie. Deținutul nu a putut comunica și alte detalii despre „intimidare”. Dar a comunicat că după ce a fost reținut, a anunțat greva foamei din cauza intimidărilor din partea colaboratorilor CNA și a colegilor de cameră. Peste zece zile, procurorii au inițiat verificări ale acestor fapte, dar au decis să nu deschidă un dosar.

După aceasta, au apărut probleme de sănătate și el a fost transferat în blocul sanitar al penitenciarului nr. 16, însă l-au plasat în secția psihiatrie, deși avea probleme cu rinichii, coloana vertebrală și hepatită B.

În timp ce Gandrabur povestea despre toate acestea, în sală s-au auzit râsete. Gandrabur însă a continuat să povestească, subliniind că a refuzat să primească tratament, pentru că nu știa ce medicamente i-au fost prescrise: „Când am rugat să fiu transferat în altă secție, șeful secției psihiatrie mi-a spus: „Când vei prinde la minte, atunci te vom transfera la alt medic””.

„Procurorii au distrus dovezile”

Cea care a continuat să depună mărturii a fost magistrata Galina Moscalciuc. Ea a comunicat că nu-și recunoaște vina și că nu a săvârșit infracțiunile care îi sunt incriminate. Moscalciuc a spus că a lucrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2017. Din luna mai 2018, ea a lucrat în completul de judecători condus de Ludmila Ouș. Din acest complet mai făcea parte magistrata Liubovi Brânză. Moscalciuc a spus că în vara anului 2018, i-au depistat o tumoare, fiind suspectată o boală oncologică. La 8 august 2018, a fost supusă unei intervenții chirurgicale la Institutul Oncologic și a început chimioterapia. Moscalciuc a declarat că unii colegi de-ai săi de la Curtea de Apel i-au promis ajutor și, la sfârșitul lunii august, când ea a revenit la muncă, a împrumutat de la Liubovi Brânză 1 mie de euro pentru tratament. Ea a subliniat că Brânză a refuzat să ia recipisă.

Referindu-se la dosarul lui Mihail Gandrabur, Moscalciuc a comunicat că acesta a ajuns spre examinare în luna mai 2018. Potrivit ei, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a expediat spre reexaminare dosarul lui Gandrabur. CSJ a stabilit că în acest caz, drepturile omului au fost încălcate de nenumărate ori. Colegiul Curții de Apel, din care făcea parte Moscalciuc, a emis sentința în cauza lui Gandrabur la 24 august: dosarul a fost întors spre reexaminare în instanța primară.

Moscalciuc a dat asigurări că nu a fost nicio înțelegere la emiterea sentinței. În opinia sa, acest lucru este confirmat de faptul că ea și colegii săi au greșit la calcularea termenului de arest pentru Gandrabur și l-au prelungit cu 30 de zile, deși el a fost deja un an în arest preventiv, adică termenul maxim posibil conform legii.

Potrivit lui Moscalciuc, după pronunțarea sentinței, ea a plecat în concediu medical de două ori. La 27 septembrie, a revenit la muncă și a intrat în oficiul Ludmilei Ouș (atunci, biroul judecătoarei era interceptat în dosarul despre corupție). Moscalciuc a spus că în birou era și Liubovi Brânză, pe care a anunțat-o că nu-i va putea restitui banii la timp. „Aceste înregistrări sunt din 27.09.2018, din cabinetul doamnei Ouș și au fost distruse. Ele au fost distruse pentru că aceste dovezi contraveneau versiunii procurorilor”, a declarat Moscalciuc.

Ea a subliniat faptul că probele împotriva sa au fost colectate în mod ilegal. Totodată, ea a menționat că a fost interceptată în cadrul unui dosar penal în care nu avea niciun statut procesual, iar decizia în acest caz a fost luată de alți judecători.

„Declar: aceste acuzații sunt presupuneri și invenții ale procurorului”

În continuare, a depus mărturii Ludmila Ouș (în luna noiembrie 2018, ea a demisionat din funcția de judecător). Și ea a declarat că nu-și recunoaște vina și că nu a săvârșit infracțiunile care i se incriminează. Ouș a spus că la 8 septembrie 2018, împotriva sa a fost deschis un dosar penal fiind suspectată de corupție în contextul dosarului lui Alexandru Panaguță, pe care ea îl gestiona (în cadrul acestui dosar, procurorii au obținut autorizația pentru interceptarea și urmărirea lui Ouș, Brânză și Moscalciuc). Ulterior, acest caz a fost completat cu acuzația în cauza lui Gandrabur. În luna decembrie 2019, Ouș a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul lui Panaguță.

Depunând mărturii, Ouș a spus de câteva ori că acuzațiile care i se înaintează sunt „povești” și „invenții ale procurorului”. Ea a mai spus că i-a văzut pe Gandrabur și procurorul Vera Chiranda doar în timpul ședințelor de judecată. Ouș a repetat afirmațiile lui Moscalciuc precum că judecătorii au emis decizia „în defavoarea sa” și, pe lângă aceasta, i-au prelungit termenul de arest cu încă 30 de zile. La fel, Ouș s-a întrebat, de ce procurorii au indicat că aceste 3 mii de euro au fost transmise în luna septembrie, deși judecătorii au luat decizia în acest caz cu o lună mai devreme.

Totodată, ea a menționat că, potrivit versiunii acuzării, la 22 august, la ora 15:45, magistrata Liubovi Brânză a contactat-o pe Vera Chiranda și a rugat-o să se întâlnească „în același loc”. Conform versiunii procurorilor, la întâlnire, procurorul Chiranda a transmis banii lui Brânză și colegilor acesteia pentru ca Gandrabur să fie eliberat. „Declar: aceste acuzații sunt presupuneri și invenții ale procurorului, pentru că denotă faptul că ea [procurorul] este o clarvăzătoare și că a presupus că Ludmila Ouș va accepta banii”, a spus Ouș.

„Ea este Vanga!”, a strigat cineva din ultimele rânduri.

Ouș a mai menționat că procurorul nu a prezentat dovezi despre ce anume au discutat Brânză și Chiranda și că în pachetul pe care procurorul l-a transmis judecătoarei au fost anume bani. „Dacă acolo au fost bani, de ce nu au fost reținute în flagrant de colaboratorii CNA, care efectuau urmărirea?”, s-a întrebatOuș. În acest moment, președintele completului de judecată a rugat-o să încheie și a promis că ea va continua să depună mărturii la următoarea ședință.

***

Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție au reținut, în luna octombrie 2018, 10 colaboratori de la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria sectorului Centru din capitală și de la procuratura municipale. Printre aceștia sunt cinci judecători, un procuror, un avocat, un medic și un asistent judiciar. Organele de drept l-au reținut și pe Mihail Gandrabur, dosarul căruia era examinat de una dintre magistratele reținute. După reținere, unii au fost plasați în arest, alții – în arest la domiciliu. Mai târziu, acuzații în dosarul magistraților au fost transferați sub control judiciar. În luna aprilie 2019, dosarul a fost preluat spre examinare de către Judecătoria sectorului Buiucani.

NM a relatat detaliat despre modul în care Ludmila Ouș a fost scoasă de sub urmărire penală în cazul lui Panaguță în articolul «Дела судьи Оуш. Как система Плахотнюка «воспитывала» судей» („Dosarele judecătorului Ouș. Cum sistemul lui Plahotniuc „educa” judecătorii”).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Marketing pentru afaceri: esențial pentru creștere și diferențiere

Într-o piață tot mai competitivă, afectată de schimbări și transformări zilnice, marketingul nu mai este un lux, ci o necesitate vitală pentru orice afacere – fie ea la început de drum sau deja foarte dezvoltată. 

Cu ajutorul unei strategii de marketing bine gândite, o companie își poate atrage clienți noi, fideliza publicul existent și își poate consolida poziția pe piață. 

Marketingul este esențial pentru succesul unei afaceri din mai multe motive. Iată o explicație detaliată împărțită pe secțiuni cheie: 

1. Vizibilitate și recunoașterea brandului – Marketingul ajută afacerea să fie cunoscută publicului țintă. Fără promovare constantă, chiar și produsele sau serviciile excelente pot trece neobservate. Prin reclame, prezență online, evenimente și campanii marketingul construiește recunoașterea brandului și poziționează compania în mintea consumatorilor. 

2. Generarea vânzărilor și creșterea veniturilor – Marketingul eficient atrage clienți noi și îi motivează pe cei existenți să cumpere din nou. Marketingul este cheia care deschide poarta vânzărilor. Nu este doar despre promovare, ci despre crearea unui sistem predictibil și scalabil de venituri. Fiecare acțiune – de la o simplă postare pe rețelele de socializare până la un email automatizat – poate contribui la creșterea cifrei de afaceri, dacă este parte dintr-o strategie clară și bine executată. 

3. Construirea relației cu clienții – Marketingul nu se oprește după prima vânzare. Comunicarea continuă cu baza de clienți ajută la menținerea relației cu aceștia, creând loialitate și comunitate. Un client fidel este mult mai valoros decât unul ocazional. 

4. Diferențierea față de competiție – Într-un context economic în care consumatorii sunt bombardați cu opțiuni similare, diferențierea devine un element esențial pentru supraviețuirea și dezvoltarea unei afaceri. Marketingul este instrumentul care construiește și comunică această diferență într-un mod relevant, clar și memorabil. 

5. Informare și educare – Marketingul nu înseamnă doar să vinzi, ci și să creezi încredere și înțelegere. Oamenii au nevoie să știe ce este produsul, la ce folosește și de ce merită atenția lor. Într-o piață complexă, informarea și educarea publicului reprezintă diferența dintre ignoranță și conversie. 

6. Colectarea și utilizarea datelor Campaniile de marketing oferă oportunitatea de a testa, analiza și optimiza. Prin instrumente digitale (ex: Google Analytics, Meta Ads Manager), companiile pot înțelege comportamentul clienților, preferințele acestora și pot ajusta produsele, prețurile sau comunicarea în funcție de date reale. Marketingul performant nu înseamnă să lansezi o campanie și „să speri la rezultate”. Înseamnă să măsori permanent și să îmbunătățești: 

  • Oprești ceea ce nu funcționează. 
  • Redirecționezi bugetele către ce performează. 
  • Ajustezi mesajele și designul pentru a crește conversia. 
  • Refaci pâlnia pentru a reduce abandonul. 

7. Sprijin pentru alte departamente – Marketingul nu este un departament izolat, ci o forță integratoare care colaborează activ cu toate funcțiile cheie dintr-o organizație. Echipa de marketing lucrează în sinergie cu vânzările, serviciul clienți, dezvoltarea de produs și HR (în employer branding). De exemplu, un brand puternic face mai ușor procesul de vânzare și atrage talente mai bune în companie. 

Fără marketing, nicio afacere nu are voce. Cu marketing, ai direcție, vizibilitate și rezultate. 

  • Vrei să fii cunoscut? Folosește marketingul. 
  • Vrei să vinzi mai mult? Folosește marketingul. 
  • Vrei să construiești un brand respectat? Folosește marketingul. 
  • Vrei să crești sustenabil? Marketingul e direcția. 

Alege să investești în marketing. Nu pentru că e la modă, ci pentru că e esențial. Fă-ți vocea auzită. Fă-ți afacerea de neuitat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: