protest la guvern
Максим Андреев, NewsMaker

Ecoul războiului. Ce s-a întâmplat la 2 martie în centrul Chișinăului. Sinteză

Circulația pe trei străzi din centrul Chișinăului a fost blocată la 2 martie, timp de câteva ori. NM relatează pe scurt, cine și de ce a protestat lângă sediul guvernului, cine i-a susținut, cum au reacționat autoritățile și de ce după întrevederea cu premierul Ion Chicu, protestatarii au anunțat despre „victoria în prima luptă” și „continuarea războiului”.

Cine și de ce a protestat

După acțiunile comemorative din dimineața de 2 martie de la Chișinău, dedicate celor 28 de ani de la începutul conflictului militar de pe Nistru, un protest a început lângă sediul guvernului. În Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat câteva mii de persoane, inclusiv veterani ai conflictului transnistrean. Ei cereau noi înlesniri sociale și o întrevedere cu prim-ministrul Ion Chicu.

Însă protestul se desfășura cu lozincile: „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!”, „Chicu la gunoi împreună cu Ciocoi!”, „Jos Dodon!”, „Jos guvernul!”.

Ministrul apărării Victor Gaiciuc a încercat să comunice cu protestatarii, însă grupul de inițiativă care a organizat protestul a refuzat să discute cu el. Nicolae Gârbu, membru al grupului de inițiativă, a declarat pentru NM că „acest ministru al apărării și consiliul veteranilor nu-i reprezintă pe protestatari”.

Protestatarii au declarat de pe scenă că doresc să comunice doar cu prim-ministrul Chicu, nu cu „consilierii ministrului apărării” și doar în prezența presei și nu cu ușile închise, așa cum propunea guvernul.

În timp ce premierul întârzia cu răspunsul, combatanții au blocat intersecțiile dintre bulevardul Ștefan cel Mare și străzile Pușkin și Bănulescu Bodoni. Circulația pe aceste străzi a fost blocată pentru câteva ore. Unul dintre participanții la protest a spart cu un buzdugan ușa de la intrarea în guvern.

Cine i-a susținut pe protestatari

Protestatarii l-au învinuit de trădare nu numai pe Dodon, dar și pe șeful MAEIE Aureliu Ciocoi, care a spus anterior că în anul 1992, armata rusă „a oprit vărsarea de sânge” de pe Nistru. Comentând aceasta, Ciocoi a spus că presa a rupt din context și a denaturat afirmațiile sale, pentru a provoca scandal.

Unul dintre participanții la protest a declarat pentru NM că „după declarațiile sale despre conflictul transnistrean, Ciocoi ar trebui să-și dea demisia, dar odată ce nu a plecat și premierul nu l-a demis, înseamnă că tot guvernul trebuie să plece”.

În replică, Ciocoi a spus că nu se ține de fotoliul de ministru, însă nu va demisiona benevol.

În contextul protestului combatanților, Partidul PAS a comunicat că va înainta din nou vot de neîncredere ministrului Ciocoi. Totodată, PAS a declarat că protestul veteranilor războiului de pe Nistru este o acțiune logică și legală, după toate declarațiile șefului MAEIE.

Grupul parlamentar al foștilor democrați condus de Andrian Candu a decis să susțină votul, acesta menționând că „ministrul Ciocoi a încercat să denatureze istoria”.

Reacția autorităților

Premierul Chicu a declarat că în spatele protestului „stau forțe politice care au scopul de a instiga la ură și violență în ziua comemorării celor care au căzut în conflictul militar din Transnistria, în anul 1992”. „A strica ușile Guvernului, ale unei clădiri a statului, nu e dovadă de patriotism, din contra – e dovada că detești edificiile țării și ale statalității. Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republicii Moldova, prin ură, agresiune și dezbinare socială. Sperăm să ajungă la conștiința lor că au greșit”, a scris Chicu pe Facebook.

Învinuit la protest de trădare și cerându-i-se demisia, președintele Igor Dodon a concretizat cuvintele lui Chicu. Președintele a declarat că în spatele acestui protest stau „politicienii  fugari care manipulează nemulțumirea veteranilor pentru a provoca o confruntare dură a diferitelor grupuri [sociale]”.

„Sunt multe semnale care indică foarte clar că în spatele manifestării violente de astăzi se află unele grupări politice. Există informații că protestatarii au fost aduși cu autobuze din raioane, iar liderii lor au fost sponsorizați, într-un stil atât de cunoscut din trecut. În mulțime au fost văzute fețe folosite în trecut de PD-ul lui Plahotniuc pentru a face acțiuni împotriva partidelor de opoziție. Iată de ce sloganele folosite au avut o tentă preponderent politică sau geopolitică, fără legătură cu nevoile reale ale veteranilor. Acestea sunt aspecte pe care societatea trebuie să le cunoască, să înțeleagă ce se află în mod real în spatele unor astfel de manifestări provocatoare”, a scris Dodon pe Facebook.

Întrevederea cu Chicu: „Războiul continuă”

Aproape de ora șapte seara, întrevederea dintre reprezentanții protestatarilor și premierul a avut loc: Chicu a acceptat întrevederea cu ei în prezența presei.

În cadrul întrevederii, premierul a promis că va îndeplini cerințele lor referitoare la polițele de asigurare medicală gratuite pe viață pentru veteranii conflictului transnistrean. Chicu a mai promis că va discuta în guvern despre majorarea îndemnizațiilor pentru combatanți, ce-i drept, nu de zece ori, așa cum au cerut aceștia, pentru că „statul nu are atât de mulți bani”.

La fel, în cadrul guvernului va fi creat un organ executiv special care se va ocupa de problemele veteranilor. Mai concret despre aceasta, premierul și combatanții vor discuta la întrevederea din 3 martie.

Iar chestiunea cu privire la demisia șefului MAEIE Ciocoi, asupra căreia insistau protestatarii, a rămas deschisă. Chicu susține că explicațiile publice ale afirmațiilor sale despre conflictul transnistrean au fost suficiente. Combatanții însă i-au cerut lui Ciocoi să vină în fața lor și să le ceară scuze.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: