Edificii noi, construite pe ruinele monumentelor istorice. Ministerul Culturii cere Procuraturii Generale o investigație

Ministerul Culturii solicită Procuraturii Generale crearea unui grup de anchetă specializat în investigarea distrugerii monumentelor istorice. Solicitararea a venit după ce Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a publicat un raport de activitate,  urmare a numeroaselor sesizări privind demolările ilegale ale clădirilor monumente istorice.

De la constituirea noului Minister al Culturii, în anul 2021, conservarea patrimoniului cultural a devenit una dintre cele mai importante priorități de activitate. Ministerul Culturii a modificat Legea privind protecția monumentelor, stabilind  prevederi clare pentru zonele protejate, a schimbat componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, iar activitatea Agenției de Inspecție și Restaurare a Monumentelor  a fost restartată”, a comunicat instituția.

Ministerul Culturii a precizat că din 2022, s-au întocmit zeci de procese verbale de constatare a infracțiunilor, transmise Agenției pentru Supraveghere Tehnică și  Poliție.

Au fost consemnate numeroase cazuri de  demolare a monumentelor și construire de noi edificii, cele mai multe dintre care se referă la perioada anterioară constituirii noului Minister al Culturii. În baza actelor de constatare ale acestor grave încălcări legislative au fost transmise cereri către Procuratura Generală. Raportul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor oferă o listă a actelor întocmite pentru anii 2022 și 2023, inclusiv adresările către Procuratură. Agenția a  constatat, potrivit instituției, că  în perioada 2018 – 2021 nu a fost înaintată nicio contestare privind demolarea monumentelor”, a menționat reprezentanții ministerului.

Astfel, în baza raportului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ministerul Culturii a făcut apel către Procurorul General interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, cu cererea de preluare a controlului asupra situației, cu instrumentarea dosarelor de demolare a monumentelor.

Distrugerea patrimoniului, în cele mai multe cazuri, este de natură organizată, acțiuni comise de  grupuri infracționale, ale căror scop este demolarea monumentelor și construirea ulterioară a clădirilor cu mai multe nivele. Aceste activități ilegale conțin falsuri în documente, proiecte cu abateri de la normativele în construcție,  eliberarea de autorizații de construcții ilegale, tentative de a construi noi clădiri pe locul monumentelor distruse, sub pretextul reconstrucției”, a comunicat instituția.

De asemenea, Ministerul Culturii solicită Procuraturii Generale crearea unui grup de anchetă specializat în  investigarea acestor acțiuni.

„Totodată, Ministerul Culturii consideră necesară înăsprirea răspunderii pentru  distrugerea monumentelor, prin operarea de modificări corespunzătoare în Codul Penal și contravențional”, a conchis ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: