Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna în SUA a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă
Full Article 3 minutes read

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna în SUA a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna împotriva infectării cu COVID-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite. Sunt concluziile publicate marţi de autorităţile sanitare americane, informează AFP, citată de Agerpres.

Aceste date provin dintr-un studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state, care a examinat performanţa vaccinurilor în condiţii reale. Participanţii sunt testaţi săptămânal atât pentru infectările simptomatice, cât şi pentru cele asimptomatice.

În perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infectării a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA. Însă după ce varianta Delta a devenit dominantă, adică când a fost identificată în peste 50% din cazuri, eficienţa sa a scăzut la 66%. Autorii studiului avertizează însă că acest declin poate fi cauzat nu doar de varianta Delta, ci şi de o erodare în timp a eficacităţii vaccinurilor.

„Deşi aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 în prevenirea infectării, faptul că reducerea infectărilor rămâne la două treimi subliniază importanţa şi beneficiile continue ale vaccinării” apreciază autorii studiului.

Datele publicate marţi nu au urmărit şi diferenţa între eficacitatea vaccinului Moderna şi cea a serului Pfizer.

Această scădere a eficacităţii în cazul variantei Delta a fost evidenţiată de mai multe studii, chiar dacă cifra exactă diferă de la un studiu la altul. Acesta este unul din motivele invocate săptămâna trecută de autorităţile sanitare pentru a anunţa o campanie de rapel începând cu mijlocul lunii septembrie pentru toţi adulţii americani care au primit a doua doză în urmă cu opt luni. Cu toate acestea, protecţia vaccinurilor împotriva cazurilor severe, a spitalizărilor şi a deceselor rămâne ridicată.

Un alt studiu lansat marţi de CDC, efectuat pe pacienţi din Los Angeles în perioada cuprinsă între începutul lunii mai şi sfârşitul lunii iulie, arată că persoanele nevaccinate sunt de 29 de ori mai susceptibile de a fi spitalizate decât persoanele vaccinate.

Varianta Delta a devenit dominantă în SUA la începutul lunii iulie şi este în prezent responsabilă pentru peste 98% din infectări.

***

În cadrul unei emisiuni televizate din 24 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat că, cel târziu începând cu luna octombrie, în Republica Moldova ar urma să fie posibilă depistarea tulpinilor COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: