Tensiuni într-un platou TV, între deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru și liderul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău. Primul a declarat că miniștrii și premierul fac campanie electorală în afara orelor de lucru și că, în acest fel, „nu ai cum să spui că se folosește resursa administrativă”. Plîngâu a ținut să menționeze că cei vizați sunt obligați să-și suspende activitatea în această perioadă și a adăugat că a văzut deputați și miniștri „împărțind gazete” la ora 14, în timpul orelor de muncă. Totuși, Plîngău nu a putut oferi nume după ce a fost solicitat în acest sens.
Grădinaru a fost întrebat, la emisiunea „Rezoomat” de la Rlive TV, dacă i se pare o normalitate că toți miniștrii și premierul sunt implicați în campania electorală.
„Sigur că da. Deci, pe nimeni din ei nu o să-i vedeți din timpul de lucru să meargă să facă campanie. Ei fac campanie în afara orelor de lucru. Să spui că se folosește resursa administrativă nu ai cum în cazul acesta, pentru că omul după lucru o face”, a comunicat deputatul PAS.
Întrebat dacă miniștrii ar trebui să-și suspende activitatea, pe o perioadă, pentru a se ocupa de campanie, Grădinaru a răspuns: „Nu, nici doamna președintă nu s-a suspendat și nici miniștrii nu se suspendă, pentru că nu au nevoie din timpul de lucru să meargă. (…) Când vrei să discuți cu oamenii, oamenii sunt de obicei acasă în weekend sau seara după serviciu. De aceea, în timpul zilei e ineficient să faci campanie. (…) Noi fie mergem la ora de prânz, fie după program”.
Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a ținut să adauge că „legea spune foarte clar că dacă vrei să te implici în campania electorală și deții o funcție, nemaivorbind de funcționar public, dar dacă ai o funcție de demnitate publică ești obligat să te suspenzi”. „Asta scrie legea”, a menționat Plîngău.
„Nu-i adevărat”, a reacționat Grădinaru.
Plîngău a adăugat: „Am dezvăluit enigma de ce guvernul și parlamentul nu lucrează în ultima perioadă. (…) La ora 2 împart gazete, și miniștri, și deputați, și consilieri, și directori de prin instituții și așa mai departe”.
Ulterior, Grădinaru i-a cerut lui Plîngău să comunice „un nume pe care l-a văzut la ora 2, din miniștri, împărțind gazete”.
Plîngău nu a oferit nume în acest sens, dar a menționat: „Toți miniștrii, eu o să vă public foto/video și așa mai departe”.
***
Pe 20 septembrie, în Republica Moldova a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.
Anterior, șefa statului Maia Sandu și candidata PAS la alegerile prezidențiale a fost întrebată cum va combina activitatea de președintă cu cea de campanie. Sandu a spus că legea nu-i permite să degreveze din funcția. „Asta înseamnă că va trebui să continui să-mi îndeplinesc funcțiile de președinte și să reușesc să fac campanie”, a comunicat Maia Sandu. Detalii AICI. Ulterior, Sandu a declarat că în momentul în care va începe campania electorală „se schimbă regulile”. A spus că va renunța la mașina de serviciu atunci când se va implica în activități electorale, va limita acțiunile publice care ar putea fi văzute în scop electoral, inclusiv vizitele oficiale, iar echipa cu care va lucra va degreva din funcție. Detalii AICI. Menționăm, că la evenimentul de lansare al Maiei Sandu – desfășurat pe 22 august (joi) – au participat miniștri, deputați și membri ai formațiunii politice, printre care președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean, însă aceștia nu au ținut discursuri politice. Detalii AICI.
Anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a spus că ședințele plenare se vor desfășura mai rar, doar din motive urgente. Pentru că odată cu începerea campaniei electorale „vom merge prin raioane”.
***
Potrivit Codului Electoral, candidații în alegeri, după caz, participanții la referendum care, în virtutea funcției pe care o dețin, sunt obligați să respecte regimul juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, precum și alte restricții și limitări prevăzute de normele juridice speciale, inclusiv în scopul prevenirii utilizării ilicite a resurselor administrative în perioada electorală, își suspendă activitatea în funcția respectivă din momentul începerii campaniei electorale. Persoanele care cad sub incidența acestor prevederi sunt: viceprim-miniștrii, miniștrii și membrii din oficiu ai Guvernului; secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, secretarul general al Parlamentului, secretarul general al Guvernului, secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii de stat, secretarii generali ai ministerelor; conducătorii și adjuncții conducătorilor autorităților publice centrale și ai structurilor organizaționale din sfera lor de competență; președinții și vicepreședinții raioanelor; primarii și viceprimarii; pretorii și vicepretorii; secretarii consiliilor locale și ai preturilor; funcționarii/angajații care au obligația de a-și suspenda raporturile de serviciu/muncă potrivit normelor juridice speciale ce reglementează activitatea acestora.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!