EMA: Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după imunizarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna
Full Article 2 minutes read

EMA: Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după imunizarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna

Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după imunizarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna, informează Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În acest context, instituția recomandă includerea miocarditei și pericarditei în lista efectelor secundare noi ale acestor vaccinuri. 

Pentru a ajunge la această concluzie, EMA a luat în considerare toate probele disponibile. Una dintre ele reprezintă o analiză aprofundată a 145 de cazuri de miocardită în Spațiul Economic European în rândul persoanelor care au primit vaccinul Pfizer și 19 cazuri în rândul persoanelor care au primit vaccinul Moderna.

De asemenea, instituția a analizat rapoartele a 138 de cazuri de pericardită în urma utilizării vaccinului Pfizer și 19 cazuri în urma utilizării vaccinului Moderna. EMA a analizat și cazurile înregistrate la nivel mondial.

În acest sens, EMA a ajuns la concluzia că aproape toate cazurile s-au produs la o distanță de 14 zile de la vaccinare, mai des după a doua doză și la persoanele tinere de gen masculin.

Totuși, Agenția Europeană pentru Medicamente susține că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate pentru COVID-19 continuă să depășească riscurile lor. EMA va continua să monitorizeze siguranța și eficacitatea vaccinurilor și să ofere publicului cele mai recente informații.

Menționăm că miocardita și pericardita sunt afecțiuni inflamatorii ale inimii. Simptomele pot varia, dar includ adesea respirație dificilă, bătăi puternice ale inimii și dureri în piept.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: