Episcopul Marchel s-a plâns că, pentru a treia oară, nu a fost lăsat să părăsească Moldova. De această dată, intenționa să ajungă în Turcia, „la locurile sfinte”. El a declarat că la aeroport a fost supus „unui control umilitor” și că i-au întors pașaportul și biletul după ce îmbarcarea s-a încheiat. Poliția de Frontieră a precizat că episcopul „a fost supus procedurilor standard de control”, care includ și verificarea „în linia a doua”, ce poate prelungi durata procesului. Între timp, partidul condus de Victoria Furtună, fostă candidată la alegerile prezidențiale și care ar avea legături cu Ilan Șor, a anunțat că va oferi „asistență juridică” episcopului. De cealaltă parte, Mitropolia Moldovei a declarat că preoții săi nu trebuie să aibă „nicio implicare în politică”.
O nouă tentativă
În dimineața zilei de 23 mai, canalul de Telegram „Canal5” a scris că episcopul Marchel, din nou, nu a fost lăsat să părăsească Republica Moldova, de pe Aeroportul din Chișinău. Într-un video, episcopul a povestit că intenționa să ajungă în Turcia, „la locurile sfinte”. A menționat că avea bilet dus-întors și un „voucher pentru cazare la hotel”. A spus că planifica să petreacă aproape două zile în Turcia.
„Mi-au interzis să părăsesc țara”, a spus episcopul. El a adăugat că la frontieră a fost supus „unui control umilitor”. „Mi-au întors pașaportul și biletul când avionul se afla deja pe pista de decolare”, a comunicat el, menționând că angajații aeroportului i-au spus că, cu 10 minute înainte, s-a încheiat îmbarcarea.
Reacția Poliției de Frontieră
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat pentru NewsMaker că episcopul „a fost supus procedurilor standarde de control la traversarea frontierei de stat”.
„Aceste proceduri pot include două niveluri: controlul simplificat și controlul aprofundat, așa-numitul control în linia a doua. Decizia de control în linia a doua este luată de către polițistul de frontieră în scopul autorizării traversării frontierei de stat. Subliniem că această măsură nu are caracter restrictiv, ci reprezintă o măsură ce asigură cu certitudine securitatea frontierei de stat. Controlul în linia a doua presupune verificări detaliate în sistemele informaționale, precum și, după caz, verificarea bagajului de mână sau alte măsuri complementare”, au comunicat reprezentanții instituției de la frontieră.
Astfel, a adăugat Poliția de Frontieră, „toate aceste proceduri necesită timp suplimentar și pot extinde durata procesului de control”.
Partidul lui Furtună, gata să-l reprezinte „în instanțele naționale și internaționale”
Partidul „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună – fostă candidată la alegerile prezidențiale, care ar avea legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, a anunțat că va oferi „asistență juridică” episcopului.
Într-un comunicat remis presei, partidul a scris că episcopul intenționa să efectueze un pelerinaj. Călătoria era planificată pentru data de 23 mai, iar episcopul „se pregătea să viziteze locuri legate de viața Sfântului Nicolae, situate pe teritoriul actualului stat turc”.
Partidul a menționat că episcopului „nu i s-a permis abuziv să-și îndeplinească datoria duhovnicească” și că „acesta este deja al treilea abuz în ultimele 34 de zile”. De asemenea, a precizat că avocatul partidului Igor Hlopețchi, ajuns la aeroport, „a constatat o serie de abuzuri”, printre care se numără „amestecul în activitatea avocatului, exprimată prin împiedicarea accesului avocatului de a asista persoana în timpul percheziției”.
Astfel, partidul a anunțat că va apăra drepturile episcopului „în instanțele de judecată naționale și internaționale”.
Ce spune Mitropolia Moldovei
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a declarat pentru NewsMaker că a auzit despre intenția episcopului „de a pleca în locurile sfinte”. „Dar deocamdată ne documentăm ca să putem oferi o reacție pe marginea acestui caz”, a comunicat el.
Întrebat cum vede Mitropolia Moldovei asistența juridică propusă de un partid politic pentru episcop, Ioan Moșneguțu a răspuns: „Noi nu cunoaștem despre aceste lucruri, însă reiterez cele declarate în nenumărate ori ceea ce am zis anterior – preoții Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt îndemnați să nu aibă nicio implicare în politică, în anumite campanii de ordin electoral și de alt gen politic”.
Amintim, în acest context, că în 2024 episcopul Marchel a ținut un discurs în care a făcut agitație electorală pentru Victoria Furtună, atunci candidată la alegerile prezidențiale. El i-a dorit să ajungă „factor decizional” în Republica Moldova și a descris-o ca fiind „o femeie firavă, o creștină, mamă duioasă și soție credincioasă”.
***
În aprilie 2025, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, s-a plâns de două ori că nu i s-a permis să părăsească Republica Moldova. Atunci, el menționa că intenționa să aducă focul haric din Israel. Despre situația în care a fost implicat episcopul au scris în special mai mulți susținători și apropiați ai politicianului fugar Ilan Șor.
Precizăm, în acest context, că o delegație a Mitropoliei Moldovei se afla deja în Israel și a dat asigurări că va aduce focul haric în Republica Moldova. Aceasta a calificat drept „o greșeală” informațiile potrivit cărora Mitropolia Moldovei „nu este lăsată să ajungă la Ierusalim”.
Poliția de Frontieră a explicat că, în primul caz, episcopul s-a prezentat târziu la aeroport, iar controlul în privința sa a fost finalizat după încheierea îmbarcării pentru cursa spre Israel. În cel de-al doilea caz, acesta „a fost supus procedurilor standard de control”, care pot include și așa-numitul control în linia a doua, măsură ce poate prelungi durata procesului de verificare. Precizăm că episcopul a recunoscut că, a doua oară, a venit mai târziu la aeroport.