Digi24.ro

Eroii tragediei din Veneția. Doi tineri imigranți au intrat în foc pentru a scoate oamenii dintre fiare: „Și eu am fost salvat din mare”

Bilanțul accidentului de autocar petrecut marți seara în Veneția este unul tragic: 21 de morți și 15 răniți, dintre care 10 sunt în stare gravă, la terapie intensivă. Mulți dintre cei care au supraviețuit sunt, astăzi, în viață, datorită curajului și intervenției rapide a doi tineri imigranți, care lucrau pe un șantier din apropiere. Bărbații au intrat în autocarul în flăcări și au scos dintre fiare cât de mulți oameni au putut înainte ca pompierii să ajungă, scrie Digi24. Deși au salvat vieți omenești, Boubacar și Odion nu se consideră eroi: „Când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci”.

Când Boubacar Touré și colegii săi de apartament au auzit un zgomot puternic lângă apartamentul lor, au crezut că este cutremur. Apoi au deschis fereastra de la bucătărie, unde găteau cina, iar unul dintre ei a strigat: „A căzut un autobuz!”.

„Am coborât la locul în care autobuzul ardea și am auzit o femeie țipând: „Copilul meu, copilul meu“”, spune Boubacar, în vârstă de 27 de ani, din Gambia.

„Am reușit să o scot afară prin geam și apoi l-am scos pe fiul ei, care era ars grav, dar încă în viață”, le-a povestit tânărul jurnaliștilor de la BBC.

Boubacar spune că a reușit să ajungă la stingătorul din autocar pentru a ține sub control flăcările, dar nu a fost suficient.

„Oamenii îmi dădeau alte stingătoare, dar nimic nu a ajutat, a trebuit să așteptăm pompierii. Așa că i-am tras pe alții în siguranță, o femeie, un bărbat și un copil. Oamenii sângerau în zona capului, era atât de mult sânge”, își amintește bărbatul.

Colegul său de apartament, Odion Eboigbe din Nigeria, nu a stat deoparte. Împreună, cei doi au reușit să scoată mai multe persoane din autocarul electric, ale cărui baterii au luat foc după impactul puternic.

„Am reușit să salvăm mulți, dar, din păcate, alții au murit”, spune el.

„Nu m-am speriat, nu m-am gândit la siguranța mea, pentru că am văzut oameni cu capul despicat. Azi colegii mei m-au întrebat: „la ce te gândeai când te-ai dus spre flăcări?”, și le-am spus că trebuia doar să salvez femeile și copiii”.

Deși a salvat vieți omenești, Boubacar nu se consideră erou. „La serviciu mă numesc erou, dar eroii sunt italienii care m-au salvat când am ajuns aici. Și eu am fost salvat din mare”, spune acesta, potrivit Corriere della Sera.

Boubacar și Odion spun că nu au mai dormit de la accident. Când au fost numiți eroi, ei au ridicat din umeri. „Dacă salvarea oamenilor te face un erou, atunci poate”, spune Boubacar. „Dar când cineva are nevoie de ajutor pentru că este pe moarte, nu poți să pleci”.

***

Amintim că cel puțin 21 de persoane au murit după ce un autobuz plin cu turiști a căzut, în seara zilei de 3 octombrie, de pe un pod peste calea ferată şi a luat foc. Cazul a avut loc la Mestre, în apropiere de Veneția. Transportul fusese închiriat pentru oaspeți, iar la bord s-ar fi aflat turiști.

În dimineața zilei de 4 octombrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat pentru NewsMaker că până la acel moment nu existau informații despre existența unor cetățeni moldoveni printre victimele accidentului. „Reprezentații consulatelor noastre mențin contactul cu autoritățile locale italiene, fiind pregătiți să acorde asistență consulară în funcție de solicitări”, a menționat Zaharov.

Totuși, pe 5 octombrie, presa din Italia a scris că printre persoanele decedate este și o moldoveancă în vârstă de 69 de ani, care are cetățenie ucraineană. Solicitat de NM, Igor Zaharov a declarat că la momentul de față MAEIE nu are informații care să confirme această informație. „Însă identificarea victimelor și a documentării acestora încă are loc”, a precizat Zaharov.

De menționat că presa de la București a scris că printre victime se află și patru persoane din România, care făceau parte din aceeași familie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: