Andrei Mardari / NewsMaker

„Este bilet dus-întors”. Avocații Marinei Tauber spun că deputata nu intenționa să fugă din Moldova și vor sesiza Curtea Europeană 

Avocații Marinei Tauber au declarat că vor dovedi în fața justiției că reținerea deputatei este ilegală. „O să fie încă o sesizare la Curtea Europeană”, a menționat unul din avocații deputatei, Aureliu Colenco. Potrivit apărării, nu sunt probe că Tauber dorea să fugă, atâta timp cât „este biletul dus și întors”. 

În privința dumneaei nu a fost aleasă măsura preventivă și nu a fost interdicția privind părăsirea teritoriului Republicii Moldova. Dumneaei a expediat la procurorul general, la Procuratura Anticorupție, o cerere. Plus sunt anexate biletele după graniță, pe data de întâi ea pleacă și pe data de 4 mai, la ora 03:05, aterizează pe teritoriul Republicii Moldova. Ea a informat procuratura, cât și instanța de judecată”, a spus Colenco.

El a adăugat că reținerea „este un abuz din partea puterii în privința Marinei Tauber în legătură cu faptul alegerilor din Găgăuzia”. „Noi o să dovedim în fața justiției faptul că reținerea dată este ilegală”, a menționat Colenco.

Întrebat de jurnaliști ce urma să facă Tauber în Israel, avocatul a răspuns: „După cum eu cunosc, ea a plecat în Israel pentru a trece un tratament, deoarece a fost 4 luni închisă nelegitim. (…) După 4 luni în penitenciar, eu mă gândesc că oricare persoană urma să treacă un tratament”.

Colenco a precizat că trebuie să se informeze cu privire la motivul reținerii deputatei.

Da faptul că persoana nu are nici o interdicție de ieșire/intrare în țară, nu a efectuat careva acțiuni care vor arăta faptul că persoana dorește să se eschiveze de la organul de anchetă… Faptul că dumneaei este acum reținută în baza la demersul de înlocuire a măsurii preventive, procurorul care a emis ordonanța de reținere își asumă responsabilitatea și atribuțiile Judecătoriei cu sediul Ciocana. Noi cunoaștem că sunt prezentate două demersuri, unul de prelungire a arestului preventiv și al doilea să fie înlocuită măsura preventivă, deoarece ea a comis… a vorbit la telefon și așa mai departe”, a comunicat avocatul.

Noi considerăm, avocații toți consideră, că este un abuz în legătură cu alegerile din Găgăuzia. Nu sunt probe că ea vrea să fugă, este biletul dus și întors. Este un abuz și considerăm că o să dovedim acest fapt. Deja Curtea Europeană a primit o sesizare a avocaților în privința abuzurilor din Republica Moldova, o să fie încă o sesizare numaidecât”, a mai spus el.

Colenco a precizat că Tauber și-a procurat biletele pe 29 aprilie.

***

Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău. Deputata planifica să plece în Israel. Procuratura Anticorupție declara că la baza reținerii „a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Înainte de a fi reținută, Tauber a postat un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Ea a spus că avea planificată o deplasare „pentru o vizită medicală” și nu știa că „o să fie ședință de judecată în legătură cu schimbarea măsurii”. Totodată, deputata declara că știe că urmează să fie reținută și a venit cu mai multe acuzații către PAS și Maia Sandu.

NM a solicitat un comentariu de la Președinția Republicii Moldova și de la PAS. „Nu comentăm acuzațiile”, au spus reprezentanții PAS. „Fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii, de instituțiile competente”, a comunicat pentru NM purtătoarea de cuvânt a președintei Irina Gotișan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: