Fracțiunea parlamentară a Platformei Demnitate și Adevăr (DA) va demara procesul colectării celor 34 de semnături ale deputaților necesare pentru a convoca ședința extraordinară a parlamentului. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele formațiunii Alexandr Slusari, în cadrul briefingului din 7 august. Potrivit acestuia, situația din agricultură este extrem de gravă, iar efectele vor fi resimțite în toamnă.
Conform deciziei Biroului politic al Platformei DA, fracțiunea parlamentară propune inițierea procedurii de organizare de urgență a ședinței extraordinare a parlamentului în vederea soluționării unor probleme extrem de grave cu care se confruntă antreprenorii din agricultură.
„Republica Moldova se confruntă cu cea mai severă secetă de la independența țării, este comparabilă, și vom vedea acest lucru la toamnă, cu seceta din 1946-1947. Ramura riscă să intre în câteva luni în insolvență. Vorbim de mii sau chiar zeci de mii de agricultori”, a subliniat Slusari.
Vicepreședintele parlamentului și a platformei DA, Alexandr Slusari, a anunțat și ordinea de zi a ședinței extraordinare a parlamentului pe care o propune formațiunea:
1. Audierea prim-ministrului Republicii Moldova și ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului privind situația în agricultură prin prisma:
a) necesității introducerii stării de urgență în mai multe raioane ale țării în legătură cu calamitățile naturale;
b) adresării către partenerii externi după asistență;
c) majorarea semnificativă a subvențiilor pentru agricultorii afectați;
d) introducerea facilităților fiscale pentru agricultoriii afectați.
2. Proiectul de lege nr.204 cu privire la modificarea articolului 4 al Legii nr.393/1999 cu privire la Camera de Comerț și Industrie (deblocarea procedurii eliberării certificatelor de forța majoră)
3. Proiectul de lege nr. 323 cu privire la instituirea vacanței fiscale pentru unele categorii de întreprinderi (se propun vacanțele fiscale inclusiv pentru toți fermieri afectați de calamități naturale).
Platforma DA consideră că există posibilitatea obiectivă de a identifica, chiar în august, 500 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor agricultorilor la cerealele de prima grupă și plantațiile multianuale deteriorate de grindină. În septembrie ar urma să fie găsite resurse și pentru compensarea prejudiciului la culturile de primăvară.
„Suntem gata să discutăm proiectul ordinii de zi cu alți deputați și vom accepta orice alte proiecte elaborate în beneficiul categoriilor de persoane afectate de criza generalizată din Republica Moldova, cu condiția ca inițiativele respective să fie realiste, lipsite de populism și fără intenții imorale de a obține dividende politice electorale gratuite”, a menționat Alexandru Slusari.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul în care legislativul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea președintelui țării, a președintelui parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaților.
Amintim că și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a cerut convocarea de urgență a ședinței parlamentului, dar și declararea stării de urgență în agricultură. În caz contrar, Maia Sandu a precizat că, pe 16 august, PAS va organiza un protest.
Pe 27 iulie, premierul Ion Chicu a declarat că prejudiciul provocat de secetă pentru semănăturile cu grâu depășește 700 de milioane de lei, iar pentru orz și rapiță – câte o sută de milioane de lei. Pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei, guvernul alocă, la această etapă, 350 de milioane de lei.