Filmul „Siberia din oase”, obligatoriu în toate școlile din Moldova. Socialiștii: „Tentativă de a rescrie istoria”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă ordinul Ministerului Educației privind difuzarea în mod obligatoriu în școli a filmului „Siberia din oase” – despre deportări. Într-un comunicat de presă, PSRM a catalogat acțiunea Ministerului drept propagandă politică.

Actualizare: Ministerul Educației susține că proiecția filmului „Siberia din oase” în școli oferă elevilor, pe de o parte, ocazia de a reflecta asupra tragediilor provocate de regimurile totalitare ale secolului XX, iar pe de altă parte, pune în lumină valorile fundamentale europene. Ministerul a subliniat că „aceste subiecte corespund curriculumului școlar” și a adăugat că „educația prin film este o metodă didactică modernă, care valorifică puterea mesajului vizual și emoțional în procesul educațional”.

Știrea inițială

Totodată, formațiunea a acuzat Ministerul Educației că pune presiune pe profesori și elevi ca aceștia să nu participe la Marșul Victoriei de 9 mai.

„Considerăm absolut inacceptabilă utilizarea școlilor și a copiilor în scopuri de propagandă politică. Tentativele de a rescrie istoria, de a semăna ură și dezbinare în societate sunt deosebit de periculoase, mai ales atunci când sunt realizate prin influențarea conștiinței tinerei generații. Un motiv special de indignare îl constituie presiunile exercitate asupra profesorilor și elevilor – li se lansează deschis amenințări cu concedierea pentru participarea la Marșul Victoriei. Apelurile de a concedia profesorii pentru că iau parte la marș reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și a libertății de exprimare. Chemăm autoritățile să înceteze presiunile asupra școlilor și să renunțe la manipularea copiilor în scopuri politice”, se menționează în comunicatul Socialiștilor.

MEC a confirmat autenticitatea ordinului privind vizionarea filmului „Siberia din oase” în școli, dar solicitați, nu au oferit deocamdată un comentariu la acuzațiile socialiștilor.

Elevii claselor gimnaziale și liceale din Moldova vor viziona filmaul „Siberia din oase”. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de către reprezentanții Ministerului Educației. Inițiativa vizează atât instituțiile de învățământ publice, cât și cele private, cu instruirea în limba română și limba rusă și va avea loc pe 8 mai 2025, ora 12.00.

„Siberia din oase” este un film documentar, dedicat basarabenilor deportaţi în Siberia în perioada anilor 1941-1949. Filmul e construit pe mărturiile a patru protagonişti care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949.

Fiecare episod are o istorie separată, iar în ansamblu, ele punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Bazată pe fapte reale, pelicula povesteşte dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: