Estonia se pregătește să declare Patriarhia Rusă „organizație teroristă”. Ministrul de Interne: „Se subordonează lui Putin”
Full Article 2 minutes read

Estonia se pregătește să declare Patriarhia Rusă „organizație teroristă”. Ministrul de Interne: „Se subordonează lui Putin”

Ministerul de Interne al Estoniei va propune parlamentului unicameral al țării, Riigikogu, să declare Patriarhia Ortodoxă de la Moscova drept „organizație teroristă”, a declarat ministrul Lauri Läänemets la postul public de televiziune, ETV, potrivit news.ro.

„Trebuie să înțelegem că, în prezent, Patriarhia Moscovei este subordonată lui Vladimir Putin, care, practic, dirijează activități teroriste în întreaga lume”, a declarat Läänemets, făcând o paralelă cu organizațiile teroriste islamice care pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale şi a valorilor sale. El a subliniat că Riigikogu a recunoscut deja Rusia ca stat terorist în octombrie 2022.

„Acest lucru nu va afecta congregațiile şi nu înseamnă că bisericile vor fi închise, dar înseamnă că legătura cu Moscova va fi tăiată”, a precizat Läänemets.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei (MPEOK, care are aproximativ 100.000 de adepți), deși este subordonată Patriarhiei Moscovei, nu va fi desemnată ca organizație teroristă, a adăugat ministrul.

Vorbind la o conferință de presă la începutul acestei săptămâni, un reprezentant al MPEOK a declarat că organizația nu raportează direct Patriarhiei Moscovei sau Patriarhului Kirill şi, prin urmare, nu poate fi trasă la răspundere pentru declarațiile acestuia de susținere în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina, menționează site-ul de știri al televiziunii estoniene.

Läänemets este ministru de interne din iulie 2022 şi, în acest timp, a cerut de patru ori reprezentanților MPEÕK să dea socoteală cu privire la problemele de securitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: