parlament.md

„Eu fără mandat n-am să rămân”. Reacția lui Vasile Bolea după ce ANI i-a depistat avere nejustificată

Deputatul neafiliat Vasile Bolea a declarat, într-un comentariu pentru NewsMaker, că va contesta actul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Amintim că instituția a depistat o avere nejustificată în privința deputatului în valoare de 231 de mii de lei. „Eu fără mandat n-am să rămân. Nu sunt cei de la ANI acei care o să mă lipsească de mandat”, a reacționat Bolea. 

„Eu fără mandat n-am să rămân, deoarece mandatul mi-a fost oferit de către cetățeni. Nu sunt cei de la ANI acei care o să mă lipsească de mandat, în primul rând”, a declarat Bolea. La precizarea NewsMaker că dacă instanța de judecată o să decidă să rămână fără mandat, Bolea a menționat: „Haideți să așteptăm, în primul rând”.

„Cu referire la actul ANI, ce vreau să remarc. În primul rând, controlul a durat patru ani, din decembrie 2020 până în decembrie 2024. Nu veți vedea nici un demnitar în privința căruia a durat așa de mult verificarea. Între timp, în toți acești patru ani de zile, a fost verificată… eu nu știu, probabil chiar și rudele care deja nu mai sunt în viață. Toți, toți ai mei au fost verificați: soția, rudele, părinții, inclusiv și rudele care se află deja de peste 20 de ani peste hotarele țării. În toată această perioadă le-am dat toate informațiile și documentele justificative, tot ce au cerut ei”, a comunicat el.

Întrebat dacă a declarat suma de 231 de mii de lei, Bolea a răspuns: „Nu este vorba de sumă, eu am declarat toate averile mele, veniturile și obligațiile mele financiare”.

„Cei de la ANI nu au luat în considerare unele documente. (…) Unele documente se iau în considerare, altele nu se iau”, a mai spus el. Ulterior a declarat că va contesta actul ANI: „O să merg în continuare în instanța de judecată, o să contest actul respectiv”.

Pe 5 decembrie, ANI a anunțat că a depistat existența unei „averi nejustificate” în privința deputatului neafiliat Vasile Bolea. Potrivit instituției, este vorba despre suma de 231 de mii de lei. Diferența a fost constatată între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate în perioada anilor 2018-2019 de către Bolea și membrii de familie ai acestuia. ANI a dispus, în privința lui Bolea, „încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu”, totodată să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani. Autoritatea a adăugat că Bolea are dreptul de a contesta actul de constatare, care la moment nu este definitiv. Detalii AICI.

***

Vasile Bolea a fost în trecut membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar actualul mandat de deputat l-a obținut candidând pe listele acestei formațiuni politice. În 2023, Bolea și alți deputați socialiști – Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi – au părăsit partidul, însă au păstrat fotoliile de parlamentar. Ulterior, toți patru au aderat la Partidul „Renaștere” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

Pe 21 aprilie 2024, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Ilan Șor a anunțat crearea Blocului „Victoria-Победа” – format din partidele „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, „Victoria” și politicieni afiliați oligarhului fugar. La eveniment a fost prezent și Vasile Bolea. Menționăm că Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

În pofida invaziei din Ucraina, din momentul în care a aderat la Partidul „Renaștere”, iar ulterior s-a alăturat și Blocului „Victoria”, Vasile Bolea a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși. Iar pe 12 iunie, deputatul, împreună cu alți politicieni afiliați lui Șor, a fost la ambasada rusă din Chișinău pentru a marca Ziua națională a Rusiei.

Pe 13 iulie 2024, Bolea a venit la Parlament cu un tricou cu sintagma „Putin Team” (în trad. din engleză: „Echipa Putin”), care face referire la președintele rus. Contactat de NM, Vasile Bolea a declarat că purtând acest articol vestimentar a vrut să transmită mesajul că Blocul „Victoria”, format din partidele și politicienii controlați de Șor și în care se regăsește și el, „va câștiga” alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din această toamnă. Detalii AICI.

Pe 2 august, Bolea a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. El a spus că va fi „candidatul blocului „Victorie”, iar staff de campanie îi va fi Marina Tauber. Pe 7 august, Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea blocului „Victorie” pentru participarea la referendum și prezidențiale. Ulterior, Bolea a cerut instituției electorale să fie înregistrat drept candidat independent la scrutinul prezidențial și a fost refuzat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Să lăsăm populismele” vs „Am promis că vom guverna altfel”: Schimb de replici între Grosu și Stamate pe tema numirii judecătorilor constituționali

Schimb de replici între Igor Grosu și Olesea Stamate pe tema numirii judecătorilor constituționali. Președintele Parlamentului a criticat inițiativa fostei colege de partid și a calificat-o drept „populistă”. Reacția deputatei nu a întârziat să apară. Stamate a acuzat guvernarea de lipsă de transparență și i-a cerut lui Grosu să respecte promisiunile făcute în campania electorală.

„A terminat-o cu amnistia și a trecut la Curtea Constituțională.  Eu cred că tare bine i-a răspuns un fost judecător de la Curtea Constituțională – lăsăm populismele, pentru că Curtea de la Veneția, prin analiza sau opinia pe care a oferit-o Republicii Moldova la acest proiect,  a susținut abordarea și modalitatea de desemnare a judecătorilor. În rest, populisme”, a declarat Igor Grosu.

În reacție la criticile lui Igor Grosu, deputata neafiliată Olesea Stamate a acuzat guvernarea de incoerență și lipsă de transparență. Ea a reamintit că „transparența nu este un moft, ci o promisiune electorală” asumată de actuala guvernare.

„Ați vorbit despre populism. Dar vă amintesc că noi toți le-am spus cetățenilor că vom guverna altfel. Că transparența va fi regula, nu excepția. Că vom face curățenie, inclusiv simbolică – da, chiar și scoțând garduri. Pentru că aceste gesturi, aparent mici, contau. Erau semnele unui alt mod de a face politică. Ei bine, Comisia de la Veneția a confirmat ceea ce am spus și eu: proiectul de lege privind numirea judecătorilor Curții Constituționale nu include criterii clare pentru transparență. Iar lipsa lor afectează încrederea publică”, a scris Stamate pe rețelele de socializare.

Deputata a lansat din nou invitația către Igor Grosu pentru o dezbatere publică pe tema proiectului.

Amintim că Olesea Stamate a prezentat pe 9 iunie, în cadrul unui briefing de presă, un proiect de lege ce vizează modificarea Legii cu privire la Curtea Constituțională. Parlamentara propune instituirea unui mecanism de selecție publică a judecătorilor constituționali, precum și alte măsuri menite să „depolitizeze procesul de numire” și să sporească transparența.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: