Colaj NM

„Eu vin la lucru și singur pe mine mă invidiez”. Povestea omului care la 89 de ani este custodele Muzeului Universității de Stat

În inima orașului, ascuns între zidurile Universității de Stat, se află un loc cu totul special: Muzeul Universității de Stat, fondat în 1952. Însă ceea ce îl face cu adevărat deosebit nu sunt doar exponatele rare sau colecția unică adunată cu grijă, ci povestea unui om care a dedicat mai bine de patru decenii acestui loc – Stanislav Danilovici Poznacomchin.

La vârsta de 89 de ani, Stanislav este sufletul muzeului, omul care, de 43 de ani, îi dă viață și însemnătate. Absolvent al Facultății de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova, promoția 1962, Stanislav nu a fost doar un simplu custode al muzeului. De-a lungul carierei sale, a explorat mările și oceanele lumii în cadrul expedițiilor de specialitate, studiind fauna bazinelor marine și oceanice. Astăzi, el este mai mult decât un cercetător: este un enciclopedist, un povestitor și un protector al acestui mic univers al cunoașterii.

Muzeul pe care Stanislav îl numește „acasă” este cunoscut pentru colecția sa impresionantă. Aici, vizitatorii pot admira un cașalot nou-născut, unul dintre cele mai rare exponate din lume, adus de un fost student. Alături de acesta, se află vertebrele unei balene albastre de 28 de metri și maxilarul unui cașalot adult. Aceste piese sunt doar o parte din moștenirea vie lăsată de generațiile de studenți și absolvenți care au contribuit la bogăția muzeului.

NewsMaker

Eu vin la lucru și singur pe mine mă invidiez. Acest muzeu a fost creat pentru a aduce respect față de învățători și pentru a arăta cât de importantă este educația. Dacă îți iubești profesia și înțelegi darul pe care ți-l fac învățătorii, ești cu adevărat fericit. Sunt un om fericit, iată asta mă ține pe pământ,” mărturisește Stanislav, reflectând asupra decadelor petrecute între aceste ziduri.

NewsMaker
NewsMaker

Stanislav, care a scris și o carte de poezii, consideră că muzeul este un loc de reflecție asupra vieții și relațiilor interumane. Pentru el, muzeul este mai mult decât un loc de muncă; este o vocație care i-a adus împlinire și fericire. Aici, el a fost martor la transformările și provocările lumii, văzând cum neglijența umană a distrus vieți, dar și cum educația poate salva altele.

„Este esențial ca oamenii să aibă umanitate și atenție față de tot ce îi înconjoară. Am avut multe exemplare care au ajuns în muzeu într-un mod tragic, cum ar fi familia de lei care a fost otrăvită în 1972 sau tigrul care a murit din cauza unui accident la Grădina Zoologică,” spune el.

Cu intrare gratuită, muzeul rămâne deschis publicului, oferind o oportunitate de a învăța și de a reflecta asupra diversității lumii animale. Iar Stanislav Danilovici continuă, zi de zi, să inspire vizitatorii și să le împărtășească dragostea sa pentru biologie, dovedind că dedicarea nu are vârstă și că adevărata vocație este o sursă de fericire eternă.

 

Material realizat de Cristina Zgurean, stagiară NewsMaker.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Irina Vlah

Partidul lui Vlah, protest la CA: „Am venit să petrecem libera exprimare pe ultimul drum”. Reacție

Partidul Republican „Inima Moldovei” a organizat pe 8 iulie un protest la sediul Consiliului Audiovizualului (CA). Formațiunea politică a învinuit CA de faptul că ar fi instituit „cenzura”, la indicația formațiunii de guvernământ PAS. Consiliul Audiovizualului a respins acuzațiile, catalogându-le drept „electorale”.

Un grup de reprezentanți ai Partidului Republican „Inima Moldovei”, în frunte cu lidera formațiunii, Irina Vlah, au venit în fața sediului Consiliului Audiovizualului, îmbrăcați în haine negre și cu flori artificiale, pentru a protesta. Manifestația a început cu audierea unei melodii specifice ceremoniilor funerare.

Astăzi, cu sufletul îndurerat, cu lacrimi în ochi am venit să petrecem libera exprimare pe ultimul drum. A fost bine cu ea. Am vorbit, am spus, am explicat oamenilor ce se întâmplă cu adevărat în țară, însă adevărul a fost prea dur pentru urechile lor fine, a fost pre direct pentru ochișorii lor sclipitori. (…) Dragă guvernare, dacă veți stinge televizoarele, noi vom tipări ziare. Dacă veți închide internetul, noi vom ieși stradă. Și credeți-ne pe cuvânt că nimeni, nici Bruxelles-ul, nici Macron, niciun președinte al Uniunii Europene, nu o să vă scape”, a declarat un reprezentant al partidului.

Manifestanții au spus că formațiunea de guvernământ, prin intermediul CA, a instituit „cenzura” în spațiul audiovizual. Potrivit lor, aceasta poate fi argumentată, între altele, prin faptul că au fost „închise” televiziuni și blocate site-uri.

Facebook/Irina Vlah

La rândul său, Irina Vlah a spus: „Suntem aici pentru că vrem să vă spunem: din cauza lor dvs nu puteți să vedeți adevărul la televizor. Cei care sunt aici permanent luptă cu libertatea, cei care sunt aici amendează toate posturile de televiziune, ei fac așa ca emisiunile să fie sterile și pe placul PAS. Ei ucid pluralismul de opinie, ei primesc salarii din buget și ne lipsesc pe noi de dreptul la informare. Astăzi, Consiliul Audiovizualului a devenit principalul instrument de cenzură al PAS. (…) De aceea am decis că Consiliul Audiovizualului trebuie redenumit în Consiliul de Cenzură PAS”.

Ulterior, un manifestant a lipit o pancartă cu inscripția „Consiliul de Cenzură PAS” pe placa cu denumirea CA și au lăsat florile la intrarea clădirii.

Facebook/Irina Vlah
Facebook/Irina Vlah

Reacția Consiliului Audiovizualului

NM a contactat-o pe șefa Serviciului de presă al CA, Nicoleta Lupu, pentru a reacție la invinuirile formațiunii politice.

Consiliul Audiovizualului califică acțiunea Partidului Republican „Inima Moldovei” ca fiind una de natură electorală și respinge categoric toate acuzațiile invocate. Autoritatea de reglementare își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare și va continua să-și îndeplinească misiunea de garant al interesului public în sectorul audiovizualului fără a fi intimidată”, a declarat Lupu.

***

Amintim că, pe parcursul anilor 2022 și 2023, Comisia Situații Excepționale, formată din membrii Guvernului, a suspendat temporar licențele de emisie ale televiziunilor Primul în Moldova, TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova, RTR Moldova, Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, fiind invocate motive de securitate națională și dezinformare. Ulterior, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a retras actele permisive ale unora dintre aceste 12 televiziuni.

În perioada guvernării PAS, Serviciul de Informații și Securitate a blocat și zeci de site-uri – în majoritatea cazurilor, după începerea invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei. SIS și-a argumentat deciziile prin faptul că site-urile respective răspândesc dezinformare. Unele pagini web au devenit ulterior accesibile.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: