Eurodeputatul român, Victor Negrescu, a cerut autorităților europene să demareze negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova, în ciuda diferendului transnistrean. Oficialul a declarat că conflictul teritorial intern din Moldova nu trebuie să reprezinte un obstacol în calea eurointegrării țării.
În cadrul ședinței din 15 iunie a Parlamentului European, Victor Negrescu a susținut un discurs în care a solicitat începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Oficialul a făcut referire și la diferendul transnistrean, despre care a spus că nu trebuie să reprezinte un obstacol în calea eurointegrării Moldovei.
Negrescu a dat drept exemplu Ciprul, care aderat la Uniunea Europeană fără să-și fi rezolvat problema teritorială internă. În acest sens, europarlamentarul a făcut apel și la președintele cipriot Nikos Christodoulides, care a fost prezent la ședință.
„Domnule Președinte, povestea europeană a Ciprului arată că totul este posibil și că Uniunea Europeană permite statelor să trăiască în pace și să depășească momentele cele mai dificile. De altfel, sunteți un model pentru viitoarea aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dacă Cipru a reușit să treacă peste diviziunile sale interne, atunci nici parcursul european al Republicii Moldova nu poate fi oprit de interesele meschine ale autorităților din Transnistria. Profit de ocazie pentru a solicita ferm începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și punerea fondurilor de pre-aderare la dispoziția acestui stat”, a menționat acesta.
În context, eurodeputatul a spus că Uniunea Europeană trebuie să ajute țările-membre să-și soluționeze problemele interne.
„Provenind dintr-o țară în care asigură protecția frontierelor externe ale UE și care are o relație bună cu Turcia, înțeleg perfect provocările pe care le are de gestionat Cipru și nu putem decât îndemna la adoptarea unor poziții comune care să asigure soluții reale și stabilitatea în regiune. Trebuie să reunificăm Europa în jurul valorilor noastre democratice și respectului reciproc, și să înțelegem că subiectele importante de pe agenda fiecărui stat trebuie să devină teme de interes pentru întreaga Uniune”, a spus el.
Conflictul din Cipru
Și Ciprul are un conflict teritorial nerezolvat. Partea de nord a țării este controlată de Turcia. Este vorba despre autoproclamata Republică a Ciprului de Nord, pe care doar Turcia a recunoscut-o.
Din punct de vedere istoric, în Cipru au locuit turci și greci. Anume din motive etnice, conflictul din Cipru a început în anii 1960. Ca urmare a conflictului, o misiune de menținere a păcii a ONU a operat pe insulă timp de 10 ani. În 1983, comunitatea turcă din nord a proclamat independența, însă numai Turcia a recunoscut-o.
În 2004, a existat o încercare de a crea un stat unificat cu două autonomii: greacă și turcă. Însă partea „greacă” a Ciprului a votat împotriva unui astfel de plan în cadrul unui referendum. Tot în 2004, Cipru a aderat la UE fără a rezolva problema Ciprului de Nord.
***
Amintim că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a spus că Moldova poate să adere la blocul comunitar și cu conflictul transnistrean nerezolvat. Totodată, oficialul a spus că Moldova va decide independent soarta acestui conflict. Declarațiile au fost făcute în timpul Summitului Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat pe 1 iunie, la Bulboaca.
Prezentă la eurosummit-ul din 1 iunie, președinta Parlamentului European Roberta Metsola a spus că negocierile privind integrarea Moldovei trebui să înceapă în acest an.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!