Presiunea politică asupra Curții Constituționale riscă să izoleze Republica Moldova pe plan internațional. Este opinia europarlamentarului român Siegfried Mureșan, publicată joi, 7 mai.
„Curtea Constituțională a Republicii Moldova este supusă unei presiuni enorme pentru a emite astăzi un verdict în favoarea împrumutului din partea Federației Ruse. În condițiile în care independența Curții Constituționale este în pericol, noi, Uniunea Europeană, trebuie să o susținem necondiționat”, a scris parlamentarul european pe blogul său.
Siegfried Mureșan a făcut trimitere la discursul președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, din cadrul briefingului din 6 mai.
„Vedem modul în care judecătorii Curții Constituționale sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. Nimeni, nici un președinte, nici un prim-ministru sau un partid de guvernământ nu trebuie să oblige Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme”, a mai scris acesta.
Parlamentarul european a mai scris că atacul asupra Curții Constituționale este inacceptabil și a calificat acordul semnat între guvernul Rusiei și cel al Republicii Moldova, privind acordarea unui împrumut în mărime de 200 mln euro, drept unul „dubios”.
„Disperarea președintelui Igor Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii Republicii Moldova cu un împrumut rus dubios doar pentru a câștiga alegerile următoare a întrecut orice limită. Eforturile politizării Curții Constituționale a Moldovei vor avea consecințe negative asupra relațiilor UE – Moldova”, a mai scris Mureșan.
Europarlamentarul a dat asigurări că Parlamentul European nu va rămâne un observator la încălcări constituționale și a subliniat că asistența actuală și viitoare a Republicii Moldova va fi reevaluată.
Amintim că, în aceste momente, se desfășoară ședința Curții Constituționale, în cadrul căreia este examinată constituționalitatea acordului care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. Anterior, Curtea Constituțională a suspendat acordul, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din grupul parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.
Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.