Eventuala listare maib la o bursă de valori internațională: 6 avantaje majore pentru Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

Eventuala listare maib la o bursă de valori internațională: 6 avantaje majore pentru Republica Moldova

În cadrul evenimentului „Moldovan Capital Markets Day” de la Bursa de Valori din Londra, maib și-a prezentat prospectiva de listare la bursa internațională.

O eventuală listare la bursă (în cazul în care acționarii băncii vor lua o asemenea decizie) va aduce beneficii imense atât pentru maib, cât și pentru țara noastră. Compania își va crește substanțial vizibilitatea, atrăgând încrederea clienților, partenerilor, investitorilor și a angajaților prin stabilitatea sa financiară. Astfel, banca va atrage din ce în ce mai multe investiții.

Iată 6 avantaje majore pentru Republica Moldova:

  1. Produse și servicii care respectă cele mai înalte standarde internaționale

Clienții vor avea o mai mare încredere că vor obține produse și servicii de cea mai bună calitate, având garanția respectării tuturor standardelor internaționale, inclusiv în materie de guvernanță corporativă, transparență, raportare și comunicarea cu investitorii.

  1. Integrarea Moldovei pe piețele internaționale de capital

O poziționare corectă a Republicii Moldova în fața celor mai buni investitori este esențială pentru imaginea țării, deoarece odată atrași aici, investitorii vor avea încrederea și curiozitatea de a afla și despre alte companii în care ar putea să investească, fiind o oportunitate importantă pentru toți antreprenorii locali.

  1. Impulsionarea altor companii de a se lista la o bursă internațională

Listarea maib la o bursă de valori internațională va acționa ca o poartă deschisă pentru a aduce noi investitori în țară. Drept urmare, pentru alte întreprinderi din Moldova va deveni mai simplu procesul listării, atunci când vor decide să facă un IPO, deoarece investitorii își vor fi asumat deja riscul țării și va fi creat un precedent.

  1. „Investitorii de ancorare” vor fi urmați ulterior de alți investitori

Listarea celei mai mari bănci din țară la o bursă de valori de renume atrage cei mai reputați, de succes și de valoare investitori, iar acest fapt va face ca și ceilalți investitori să îi urmeze.

  1. Vizibilitate și reputație globală

Statistica internațională demonstrează că listarea la bursă are ca efect creșterea prețului acțiunilor companiei, dar mai ales –  creșterea renumelui atât a companiei, cât și a țării din care face parte. Așadar, o vizibilitate mai bună a Moldovei în lume, va înseamnă mai multe oportunități.

  1. Dezvoltarea economiei

Pe lângă toate cele menționate mai sus, dezvoltarea climatului investițional și a pieței de capital din țara noastră, vor avea un impact direct asupra creșterii economiei și vor facilita accesul la piața internațională.

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% credite şi o cotă de 31% din depozitele din întregul sistem bancar. Banca deserveşte aproape 30% din populaţia ţării şi este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a creditelor, 55% cota plăţilor, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează a fi atinse până în 2024. Din 2018, cel mai mare acţionar al băncii este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: