Platforma DA

Ex-deputata Platformei DA Stela Macari susține că este hărțuită de Partidul „ȘOR” (VIDEO)

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) susține că ex-deputata Stela Macari ar fi hărțuită de Partidul „ȘOR”. Într-o conferință de presă, fosta parlamentară, însoțită de liderul interimar al Platformei DA, a oferit detalii despre cele 5 procese judiciare inițiate de reprezentanții Partidului „ȘOR” împotriva sa, în legătură cu anumite declarații ale acesteia.

Dinu Plângău și Stela Macari și-au exprimat regretul că Partidul „ȘOR” a acces în Parlament. Ex-deputata a mai menționat că a devenit ținta hărțuirilor Partidului „ȘOR”, iar ieri a avut loc prima ședință de judecată într-un șir de procese judiciare în care este vizată.

„Motivul este mai mult decât absurd și se întâmplă ca urmare a unor declarații expuse de mine încă la sfârșitul lunii martie în cadrul unei conferințe de presă în care am făcut trimitere la învinuirile și afirmațiile aduse de către procurorul general în adresa unor membri ai acestui partid, ca fiind parte a unui grup criminal organizat. Cele peste 300 de scrisori cu cereri prealabile, trase la indigo și trimise din toate colțurile Moldovei, de la oameni care au știut, dar și care nu prea au știut ce-i în conținutul lor. Iar de curand m-am pricopsit cu mai multe dosare pe numele meu, în care mi se invocă lansarea unor afirmații denigratoare care au lezat onoarea si demnitatea unor membri ai acestui partid, cerându-mi-se dezmințirea acestora”, a relatat Macari.

Ex-deputata consideră că cei din Partidul „ȘOR” se răzbună pe ea din cauza prezenței sale frecvente în raionul Orhei în cei doi ani de mandat, a demersurilor sale către instituțiile și organizațiile de acolo, a preocupărilor sale pentru sănătatea cetățenilor, mai ales a pensionarilor, în contextul calității dubioase a produselor comercializate prin intermediul magazinelor sociale, precum și a inițiativei sale și a Mariei Ciobanu, prin care solicitau Ministerului Justiției de a radia Partidul „ȘOR” din registrul partidelor politice.

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a amintit că anterior formațiunea a propus ca Partidul „ȘOR” să fie scos în afara legii. Platforma DA solicită să fie reluate inițiativele și demersurile de iradiere a partidului Șor din lista partidelor legale.

Amintim că, pe 13 mai, Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de ex-deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Liviu Vovc privind controlul constituționalității Partidului Politic „ŞOR”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului „ȘOR” a menționat că formațiunea va reveni ulterior cu o reacție.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: