Ex-director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină denunță abuzuri și ilegalități în activitatea actualei conduceri
Full Article 4 minutes read

Ex-director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină denunță abuzuri și ilegalități în activitatea actualei conduceri

Ex-directorul adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Adrian Jucican, susține că actuala conducere a instituției admite abuzuri și iregularități. Declarațiile au fost făcute de Jucican în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, de la preluarea conducerii de către actualul director general al instituției, Ion Dodon, au fost demise, în total, șase persane din funcții de conducere din cadrul CNAM-ului, iar alte șapte au decis să plece din propria inițiativă. „O adevărată epurare de cadre”, spune ex-directorul adjunct.

Potrivit lui Jucican atât el, cât și alți șase funcționari de rang înalt din cadrul CNAM, între care trei directori adjuncți, inclusiv el însuși, șefi de direcție sau directorul Agenției Teritoriale Centru, au fost concediați la scurt timp de la preluarea mandatului actualului director general al CNAM, Ion Dodon. Jucican califică demisia sa, alături de cea a colegilor, drept un abuz și spune că va contesta decizia în instanța de judecată.

„Pe perioada sa relativ scurtă de mandat, directorul genera s-a încumetat să demită șase persoane de rang înalt, situație care nu s-a mai întâlnit și pomenit în întreaga activitate de 20 de ani a CNAM-ului. Cum poate fi catalogată această plecare? Eu o cataloghez ca o adevărată epurare de cadre, care nu a mai fost niciodată, câte partide politice și coaliții nu s-ar fi perindat la conducerea acestui stat”, a declarat Adrian Jucican.

Potrivit ex-directorului CNAM, totul a început încă în toamna anului trecut, când a remis spre avizare Ministerului Sănătății avizul legii fondurilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022. El spune că a fost nevoie, pentru prima dată de la crearea CNAM-ului, ca acest act să fie avizat și coordonat de toată conducerea de vârf a CNAM-ului, dar și toți șefii de direcție care aveau atribuție sau tangență la acest proiect de lege.

Practic după aceea, spune Jucican, la o săptămână de zile după remiterea acestui aviz, i s-a găsit „un înlocuitor”, adică pe actualul director, Ion Dodon. Mai mult, Jucican spune că pe parcursul mandatului său în care a exercitat funcția de director general interimar al CNAM, ar fi avut o relație „complicată” cu Ministerul Sănătății (MS), dar care se deteriorase „iremediabil” din momentul transmiterii către MS a avizului CNAM-ului sus menționat.  „În noiembrie 2021, după epopeea cu acest aviz al CNAM, persoana mea peste noapte a devenit una de nedorit, iar actualul director a fost adus la conducerea CNAM-ului”, a declarat Adrian Jucican.

Potrivit lui Adrian Jucican, Ion Dodon a fost numit în funcția de director general al companiei în noiembrie 2021 fără a avea experiență în domeniu.

„Acest om nu a lucrat nicio zi în instituție, în CNAM. O persoană care a avut tangență cu sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală doar pe vremea cât lucrase la Ministerul Sănătății, în diferite funcții – jurist, șef de direcție, secretar de stat și care, venind în această postură, a dat dovadă de o slabă cunoaștere a sistemului și specificului acestuia”, a mai spus Adrian Jucican.

Fostul director adjunct a atras atenția președintei Maia Sandu asupra acestei situații, cu îndemnul să intervină.

Contactat de NM, Elena Mudrii, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății a solicitat să îi transmitem întrebările în scris, pentru a veni cu o reacție vizavi de declarațiile făcute de Adrian Jucican. Până la ora publicării știrii, însă, nu am primit un răspuns oficial din partea instituției.

Actualul director al CNAM, Ion Dodon, a declarat că va comenta situația în cadrul unei întâlniri personale, stabilite pentru data de 10 august, ora 10:00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: