Ex-judecătorul Ceaus care a fost răpit în Republica Moldova, depistat în regiunea Vinița din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Ex-judecătorul Ceaus care a fost răpit în Republica Moldova, depistat în regiunea Vinița din Ucraina

Fostul judecător Nicolae Ceaus, care a fost răpit în Republica Moldova, a fost găsit în regiunea Vinița din Ucraina, informează Українська правда cu referire la portalul Цензор.НЕТ.

Potrivit sursei citate, un locuitor al satului Mazurivka a sunat la poliție și a spus că l-a găsit pe fostul judecător ucrainean. La rândul său, Ceaus ar fi spus că a fost răpit de persoane necunoscute.

Avocatul lui Ceaus, Alexandr Vişnevski, a declarat pentru sursa citată că intenționează să o contacteze pe soția fostului judecător, care acum se află în Republica Moldova.

În același timp, sursele portalului Українська правда din cadrul organelor interne au confirmat că Ceaus a fost găsit într-o localitate din regiunea Vinița.

***

Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

Pe 9 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a fost reținut un complice în cazul răpirii lui Nicolae Ceaus. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Pe un canal de Telegram creat recent cu numele Ceaus au fost publicate mai multe adresări video în care apare acesta. Soția sa, însă, și-a exprimat îngrijorarea și susține că maniera în care acesta apare nu îi este caracteristică.

PCCOCS a confirmat pentru NM că a expediat o comisie rogatorie către autoritățile din Ucraina în privința dosarului penal intentat pe faptul răpirii fostului judecător al acestui stat, Nicolae Ceaus. De asemenea, PCCOCS a precizat că organele de drept din Ucraina au solicitat informații suplimentare de la Chișinău, însă au refuzat, la rândul lor, să ofere Chișinăului detalii despre unii cetățeni ucraineni.

Jurnaliștii de la RISE Moldova și portalul ucrainean „Слiдство.инфо” au desfășurat o investigație despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au intrat în posesia datelor din pașaport ale unor cetățeni ai Ucrainei, care ar face parte din cadrul serviciilor speciale din țara vecină și care ar putea avea legătură cu acest caz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: