Comisia de anchetă privind răpirea lui Ceaus recomandă Președinției demiterea directorului SIS (VIDEO)
Full Article 5 minutes read

Comisia de anchetă privind răpirea lui Ceaus recomandă Președinției demiterea directorului SIS (VIDEO)

Comisia de anchetă care a investigat răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus a recomandat demiterea directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), pe care îl acuză de „inactivitate”. De asemenea, deputații au recomandat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să întocmească o notă de protest Ucrainei în legătură cu acțiunile diplomaților ucraineni acreditați în Republica Moldova. Concluziile au fost prezentate pe 17 iunie de către președintele Comisiei legislative de anchetă, Vasile Năstase.

Membrii Comisiei de anchetă care au investigat cazul au recomandat președintei țării Maia Sandu eliberarea din funcție a directorului SIS, Alexandr Esaulenco, precum și a șefului Serviciului de Contraspionaj pentru „inactivitate în prevenirea atentatului la securitatea R. Moldova de către un grup de persoane din afara țării, care au acționat nestingherit pe parcursul a câteva săptămâni, fără a fi depistat de SIS sau ca urmare a complicității cu acesta”.

„În calitate de președinte al Comisiei am optat pentru o altă formulare – nu pentru eliberarea directă ca recomandare, dar pentru o analiză din partea Președinției asupra activității SIS și a directorului Centrului de Contraspionaj, pentru ca Președinția să decidă dacă este oportună eliberarea din funcție, dar majoritatea membrilor au optat pentru această formulare”, a ținut să sublinieze Năstase.

Printre recomandările Comisiei de anchetă se numără și revizuirea protocoalelor existente sau elaborarea unora noi care ar reglementa colaborarea dintre Ministerul de Interne, Serviciul de Informații și Securitate și Poliția de Frontieră în domeniul răpirilor de persoane. De asemenea, Comisia a atras atenția asupra acordului dintre Guvernul de la Chișinău și cel de la Kiev, privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor, etc. la punctele comune de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

„Cazul Ceaus trebuie calificat drept un atentat la securitatea națională, or invazia impertinentă, grosolană a unor servicii speciale ale Ucrainei pe teritoriul R. Moldova nu poate fi tolerată și acceptată. (…) Comisia de anchetă atenționează MAEIE și MAI asupra necesității revizuirii acordului [dintre Ucraina și Moldova, privnd controlul la frontieră]. Recomandăm posibilitatea instalării mijloacelor video de comunicare, serverului, pe teritoriul trecerilor comune, actualmente amplasate doar pe teritoriul statului vecin”, a declarat Vasile Năstase.

În același timp, se recomandă MAEIE să examineze minuțios acțiunile și inacțiunile diplomaților din cadrul Ambasadei Ucrainei, în special a ambasadorului și a ex-atașatului militar Smetaniuc, sub aspectul încălcării Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

„Recomandăm MAEIE întocmirea unei note de protest Ucrainei cu prezentarea poziției oficiale a Moldovei privind dezacordul asupra intervenției și implicării serviciilor speciale militare ale Ucrainei pe teritoriul R. Moldovei”, a adăugat deputatul.

Vasile Năstase a mai spus că împuternicirile Comisiei de anchetă a cazului Ceaus au expirat în 9 iunie și va recomanda viitorului Legislativ să prelungească termenul.

***

Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Mycola Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

Pe 9 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a fost reținut un complice în cazul răpirii fostului judecător Nicolae Ceaus. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Pe un canal de Telegram creat recent cu numele Chaus au fost publicate mai multe adresări video în care apare acesta. Soția sa, însă, și-a exprimat îngrijorarea și susține că maniera în care acesta apare nu îi este caracteristică.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat pentru NM că a expediat o comisie rogatorie către autoritățile din Ucraina în privința dosarului penal intentat pe faptul răpirii fostului judecător al acestui stat, Nicolae Ceaus. De asemenea, PCCOCS a precizat că organele de drept din Ucraina au solicitat informații suplimentare de la Chișinău, însă au refuzat, la rândul lor, să ofere Chișinăului detalii despre unii cetățeni ucraineni.

Jurnaliștii de la RISE Moldova și portalul ucrainean „Слiдство.инфо” au desfășurat o investigație despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au intrat în posesia datelor din pașaport ale unor cetățeni ai Ucrainei, care ar face parte din cadrul serviciilor speciale din țara vecină și care ar putea avea legătură cu acest caz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: