Judecătoria Chișinău a admis spre examinare cererea de chemare în judecată înaintată de ex-procurorul Roman Statnîi împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo privind apărarea onoarei și a demnității. Patru instituții de presă, inclusiv NewsMaker, sunt co-inculpați în acest caz. NM relatează, ce anume cere ex-procurorul, de ce în vara anului trecut instanța a respins cererea acestuia și ce declară în acest context Procuratura Generală și Centrul pentru Jurnalism Independent.
În ce constă cererea
Judecătoria Chișinău a admis spre examinare cererea de chemare în judecată a lui Statnîi împotriva lui Stoianoglo din a doua încercare. Statnîi s-a adresat în instanță pentru prima dată în vara anului 2020. Atunci, instanța a respins cererea din cauza inexactităților pe care le conținea. Statnîi a contestat această decizie și Curtea de Apel a hotărât că instanța trebuie să examineze cererea fostului procuror. La sfârșitul lunii ianuarie 2021, Judecătoria Chișinău a admis spre examinare cererea lui Statnîi. În proces au fost atrase în calitate de co-inculpați redacțiile Newsmaker, TV8, Jurnal TV și Ziarul de Gardă.
Menționăm că în vara anului trecut, când Statnîi a depus cererea, el avea deja statut de învinuit în dosarul despre escrocherie care a fost deschis împotriva sa în primăvara anului 2020.
Statnîi cere ca procurorul general Stoianoglo să dezmintă afirmațiile sale precum că Statnîi ar fi încălcat legea. Fostul procuror indică faptul că Stoianoglo a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni la TV8 din luna decembrie 2019, într-o emisiune la Jurnal TV din luna mai 2020, precum și în interviurile acordate pentru Ziarul de Gardă și Newsmaker.
La 3 februarie, pe adresa redacției NM a parvenit o citație prin care se cere ca la 17 aprilie să ne prezentăm la ședința de judecată.
Pretenția principală a lui Statnîi față de NM constă în faptul că în articolul „Eu nu am avut de ales”, NM a prezentat un citat de-al procurorului general, care a spus că este nevoit să ceară demisia lui Statnîi din cauza incompatibilității cu funcția. Înainte de publicarea acestui articol, reporterul NM a încercat să ia legătura cu Statnîi, pentru a-i solicita un comentariu al declarațiilor procurorului general, dar telefonul lui Statnîi era deconectat. Iar după publicarea articolului, Statnîi nu s-a adresat către NM cu solicitarea de a i se oferi dreptul la replică, ci s-a adresat direct în instanță.
Statnîi a cerut ca afirmațiile despre el ale procurorului general Stoianoglo publicate în presă să fie declarate calomnie. De asemenea, Statnîi a prezentat în cererea sa textul scuzelor pe care Stoianoglo ar trebui să le prezinte public. Statnîi cere ca procurorul general să recunoască declarațiile sale precum că în urma verificărilor efectuate la Procuratura Anticorupție, în activitatea lui Stanîi s-au depistat încălcări ale legislației „prin minciună și calomnie, care sunt lipsite de temei factologic și care au provocat atingere demnității, onoarei și reputației profesionale lui Roman Statnîi”. Totodată, ex-procurorul a cerut de la Stoianoglo 100 mii lei prejudicii morale.
Ce spun Procuratura Generală și CJI
Solicitată de NM să comunice despre încălcările care au fost admise de Statnîi, Procuratura Generală a menționat că în timpul verificărilor, a primit plângeri de la oameni care afirmau că au avut de suferit din cauza abuzurilor din partea procurorului Statnîi. „Faptele au fost verificate, acestea s-au confirmat. În baza lor, s-au deschis două dosare penale. Pe lângă aceasta, împotriva lui Statnîi a fost inițiat un dosar disciplinar pentru încălcările pe care el le-a admis fiind procuror. La fel, Procuratura Generală verifică materialele despre o altă posibilă încălcare disciplinară gravă, pe care ar fi comis-o în timpul investigațiilor din cadrul unui dosar penal”, a comunicat pentru NM Maria Vieru, reprezentanta Procuraturii Generale.
Reamintim că în luna mai 2020, Statnîi a fost învinuit în dosarul despre escrocherie în proporții deosebit de mari și abuz de serviciu în interesul unei grupări criminale. Conform anchetei, Statnîi a deschis un dosar împotriva lui Evghenii Heiman, fostul director al „Natur Bravo”. În timp ce Heiman se afla în arest, l-a forțat să rescrie bunurile în valoare de 1,8 milioane de euro pe numele partenerului său de afaceri Muhammed Galaev.
În luna ianuarie 2021, lui Statnîi i-a fost înaintată învinuirea de fabricarea unui dosar penal împotriva coproprietarilor rețelei de benzinării „Vento”. La 29 ianuarie, Statnîi a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar.
Cristina Durnea, avocata Centrului de Jurnalism Independent, a menționat pentru NM că dacă Statnîi nu-și va schimba cerințele, e prea puțin probabil că cererea sa de chemare în judecată prezintă vreun pericol pentru presă.
Avocata a reamintit că Statnîi a cerut compensații, scuze și dezmințiri doar de la Stoianoglo. Ea nu exclude faptul că redacțiile respectivelor instituții de presă au fost atrase în calitate de co-inculpați în acest proces pentru a atrage atenția opiniei publice.
„Orice decizie ar lua instanța, presa nu trebuie să sufere din această cauză”, a spus Cristina Durnea.