Examinarea cererii privind constituționalitatea Partidului „ȘOR” – pusă pe pauză. Când va fi luată decizia?

Examinarea legalității activității Partidului „ȘOR” este pus pusă pe pauză, pentru a treia zi consecutiv. Magistrații Curții Constituționale urmează să se întrunească într-o nouă ședință luni, 15 mai, cu începere de la ora 10:00, pentru a examina cererea Guvernului. 

De menționat că magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință a treia zi consecutiv, pentru a examina sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Se întâmplă după ce judecătorii Înaltei Curți, întruniți pentru prima dată în ședință pe 10 mai, nu au reușit să ajungă la un acord. Ședința de astăzi s-a desfășurat pe fonul unui protest, organizat de simpatizanții lui Șor în scuarul CCM. Mulțimea a scandat lozinci antiguvernamentale și a cerut „dreptate” și „libertate” în cazul Marinei Tauber, cercetată penal.

La manifestație, în regim live, a participat și liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Politicianul s-a arătat convins de victoria partidului în această luptă și a dat asigurări că „vor merge până la capăt”. La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, tot el organizator al manifestației, a declarat că, în cazul în care CCM va susține sesizarea Guvernului, vor fi lansate alte partide. „Câte cinci în fiecare zi”, a declarat el.

Precizăm că interesele Partidului au fost apărate astăzi, în instanță, inclusiv de vicepreședinta formațiunii, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu. Apărarea a cerut sistarea procesului de verificare a constituționalității formațiunii politice în baza unor circumstanțe care, potrivit avocaților, ar demonstra că sesizarea nu ar ține de competența Curții Constituționale. Cererea, însă, a fost respinsă.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Câteva zile mai târziu, CCM declara că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu și Dorin Recean s-au întâlnit cu ministra română de Externe: „România va rămâne o voce pentru R. Moldova în UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marți, 22 iulie, la Chișinău, cu ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova, atât în procesul de integrare europeană, cât și în dezvoltarea economică și consolidarea instituțiilor democratice.

Potrivit Președinției, discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală în domenii-cheie precum, infrastructură și energie. Au fost menționate proiectele comune aflate în derulare – inclusiv, construcția podului rutier de la Ungheni, Autostrada Unirii, modernizarea rețelei feroviare Cantemir–Fălciu și accelerarea lucrărilor la liniile electrice Strășeni–Gutinaș și Bălți–Suceava. Totodată, a fost reiterată necesitatea reducerii timpilor de așteptare la frontieră.

O altă temă a fost securitatea informațională. Oficialii au convenit intensificarea cooperării pentru combaterea dezinformării și au reiterat sprijinul activ pentru Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ministra română de Externe a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a parteneriatului strategic moldo-român și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Oana-Silvia Țoiu a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și „România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

În domeniul economic, s-a evidențiat că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și ocupă primul loc în topul investitorilor străini, atât ca volum de investiții, cât și ca număr de întreprinderi active.

Premierul Recean a exprimat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și agroalimentar, în special în echipamente care permit procesarea produselor cu valoare adăugată mare, destinate pieței europene.

Discuțiile au inclus și dimensiunea securității cibernetice, în contextul riscurilor de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: