Главное управление культуры и туризма Гагаузии/Facebook

„Exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice”. Mesajele politicienilor la 26 de ani de la înființarea Autonomiei Găgăuze

Pe 23 decembrie, Găgăuzia sărbătorește 26 de ani de la data înființării autonomiei. În 1994 a fost adoptată Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri). Mesaje de felicitare cu această ocazie au fost publicate de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele în exercițiu, Igor Dodon, și premierul Ion Chicu.

Bașcanul Irina Vlah a menționat că în acești ani au fost și perioade complicate, însă și productive.

„26 de ani are Găgăuzia noastră – sunt 26 de lecții învățate care astăzi sunt dovada faptului că suntem pregătiți să trecem la următorul nivel de dezvoltare”, a menționa șefa autonomiei.

Büün bizim günümüz. Gagauz avtonomiyası tamannêêr 26 yaşını.

Bu başka-başka, kimär-kerä diil kolay, ama pek faydalı…

Publicată de Irina Vlah pe Marţi, 22 decembrie 2020

 

Și președintele Igor Dodon a publicat un mesaj de felicitare. Acesta a amintit despre legile adoptate săptămâna trecută de deputații PSRM și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”.

„La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea respectivă, reglementând astfel unul dintre conflictele interetnice de pe teritoriul țării noastre. Astăzi, felicit cu o deosebită plăcere concetățenii noștri găgăuzi, deoarece săptămâna trecută Parlamentul Republicii Moldova a adoptat două legi cu privire la Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri, care contribuie la armonizarea legislației locale cu prevederile Constituției, a legislației Republicii Moldova și Legii cu privire la statutul juridic special, din anul 1994. Am promulgat aceste proiecte de lege, care deja au intrat în vigoare”, a menționat Dodon.

Поздравляю всех жителей и руководство Гагаузской автономии в лице башкана Ирины Влах с 26-й годовщиной принятия…

Publicată de Igor Dodon pe Marţi, 22 decembrie 2020

Și premierul Ion Chicu a adresat felicitări. Acesta a menționat că Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice.

„Diversitatea este o caracteristică proprie țării noastre și consider că trebuie să o apreciem corect – ca fiind o valoare incontestabilă, dat fiind faptul că fiecare etnie are partea sa în tezaurul întregii națiuni. Este important să excludem restanțele la capitolul toleranță culturală, care se manifestă prin amplificarea mesajelor xenofobe, prin ascensiunea mișcărilor populiste și radicalizărilor politice. Acestea pot duce la manifestări periculoase şi pun în pericol siguranța cetățenilor”, se arată în mesajul publicat pe site-ul guvernului.

Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari || NewsMaker

Curtea Constituțională spune „NU” demersului MAN împotriva numirii judecătorilor constituționali

Curtea Constituțională a respins cererea deputatului neafiliat Gaik Vartanean de suspendare a hotărârilor Guvernului și Parlamentului privind desemnarea judecătorilor constituționali Domnica Manole, Sergiu Litvinenco, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit instituției, cererea deputatului nu a avut „o motivare suficientă şi convingătoare”.

„Cererile privind suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se menționează în actul de hotărâre.

Menționăm că deputatul Gaik Vartanean a depus, pe 2 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noii componențe a Înaltei Curți.

„Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice”, a declarat Gaik Vartanean.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Nicolae Roșca și Liuba Șova au fost numiți de Parlament în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată, pe 26 iunie, cu votul a 54 de deputați. Înainte de vot, mai mulți parlamentari le-au adresat întrebări candidaților.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: