„Exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice”. Mesajele politicienilor la 26 de ani de la înființarea Autonomiei Găgăuze
Full Article 3 minutes read

„Exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice”. Mesajele politicienilor la 26 de ani de la înființarea Autonomiei Găgăuze

Pe 23 decembrie, Găgăuzia sărbătorește 26 de ani de la data înființării autonomiei. În 1994 a fost adoptată Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri). Mesaje de felicitare cu această ocazie au fost publicate de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele în exercițiu, Igor Dodon, și premierul Ion Chicu.

Bașcanul Irina Vlah a menționat că în acești ani au fost și perioade complicate, însă și productive.

„26 de ani are Găgăuzia noastră – sunt 26 de lecții învățate care astăzi sunt dovada faptului că suntem pregătiți să trecem la următorul nivel de dezvoltare”, a menționa șefa autonomiei.

Büün bizim günümüz. Gagauz avtonomiyası tamannêêr 26 yaşını.

Bu başka-başka, kimär-kerä diil kolay, ama pek faydalı…

Publicată de Irina Vlah pe Marţi, 22 decembrie 2020

 

Și președintele Igor Dodon a publicat un mesaj de felicitare. Acesta a amintit despre legile adoptate săptămâna trecută de deputații PSRM și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”.

„La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea respectivă, reglementând astfel unul dintre conflictele interetnice de pe teritoriul țării noastre. Astăzi, felicit cu o deosebită plăcere concetățenii noștri găgăuzi, deoarece săptămâna trecută Parlamentul Republicii Moldova a adoptat două legi cu privire la Unitatea Teritorial-Administrativă Gagauz-Yeri, care contribuie la armonizarea legislației locale cu prevederile Constituției, a legislației Republicii Moldova și Legii cu privire la statutul juridic special, din anul 1994. Am promulgat aceste proiecte de lege, care deja au intrat în vigoare”, a menționat Dodon.

Поздравляю всех жителей и руководство Гагаузской автономии в лице башкана Ирины Влах с 26-й годовщиной принятия…

Publicată de Igor Dodon pe Marţi, 22 decembrie 2020

Și premierul Ion Chicu a adresat felicitări. Acesta a menționat că Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice.

„Diversitatea este o caracteristică proprie țării noastre și consider că trebuie să o apreciem corect – ca fiind o valoare incontestabilă, dat fiind faptul că fiecare etnie are partea sa în tezaurul întregii națiuni. Este important să excludem restanțele la capitolul toleranță culturală, care se manifestă prin amplificarea mesajelor xenofobe, prin ascensiunea mișcărilor populiste și radicalizărilor politice. Acestea pot duce la manifestări periculoase şi pun în pericol siguranța cetățenilor”, se arată în mesajul publicat pe site-ul guvernului.

Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: