Максим Андреев, NewsMaker

Explicația Maiei Sandu după ce Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința CSS

Președinta țării Maia Sandu susține că deputatul Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), deoarece acesta face parte dintr-un grup parlamentar ai cărui membri „sunt implicați direct în această mare schemă de corupție”. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing din 26 februarie, după întrunire.

„În situația în care dl Sîrbu vine dintr-o grupare parlamentară, unii membri ai căreia sunt implicați direct în subiectele pe care le-am discutat, acest lucru înseamnă conflict de interese. Pornind de la interesul țării, de la interesul finalizării acestor anchete extrem de importante și, mai ales, să reușim să întoarcem Aeroportul, considerăm că dl Sîrbu nu a putut să asiste la aceste discuții și l-am informat”, a argumentat Sandu.

Șefa statului a mai spus că nu poate să ofere informații despre cele discutate în cadrul ședinței CSS la acest subiect, însă Procuratura va merge în judecată în curând cu acest dosar de corupție.

„Acest conflict de interese este confirmat prin informațiile pe care le-am obținut înainte de această ședință a CSS. În situația în care știm care sunt personajele implicate în această mare schemă de corupție și în momentul în care dl Sîrbu face parte din această grupare, nu are cum să asiste la discuție”, a mai spus Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a dat drept exemplu practicile din Franța.

„De exemplu, când discutam cu șeful Autorității Naționale de Integritate din Franța, el spunea că, inclusiv Autoritatea poate să dea recomandări pentru anumiți membri ai guvernului, anumiți șefi de agenții, să nu participe la un proces sau altul, dacă există o mică suspiciune de conflict de interese. Exact asta am făcut și eu”, a conchis Sandu.

***

Amintim că, pe 26 februarie, la președinție, s-a desfășurat ședința CSS. Principalul subiect discutat a fost concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Contractul de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat în 2013, pe o perioadă de 49 de ani. Anul trecut, Agenția Proprietății Publice a cerut anularea contractului, pe motiv că nu ar fi fost respectate condițiile din contract, acuzații negate de Avia Invest.

Președintele Comisiei Parlamentare pentru Securitate și Ordinea Publică, deputatul grupului „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să participe la întrunirea care a durat 6 ore.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: