Sîrbu
Максим Андреев, NewsMaker

Serghei Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate

Președintele Comisiei Parlamentare pentru Securitate și Ordinea Publică, deputatul grupului „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care s-a desfășurat la Președinție.

Într-un briefing de presă, deputatul neafiliat Serghei Sîrbu, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, împreună cu deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR”, a spus că angajații Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) nu i-au permis accesul, fără a argumenta cumva această acțiune. Asta deja Sîrbu este membru din oficiu al CSS.

Deputatul susține că a fost bruscat, în pofida faptului că a fost invitat ieri la ședință.

„Sunt membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate, deoarece sunt șeful Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, respectiv, nu am nevoie de aprobarea cuiva pentru a participa la întrunirile acestui for suprem. Vă amintesc faptul că, potrivit art. 12 din Legea securității statului, sunt obligat să particip la aceste sedințe, ca reprezentant al Parlamentului. Am fost însă bruscat de ofițerii de pază și scos aproape cu forța din instituție”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Mai mult, Sîrbu a explicat că, în ajunul ședinței Consiliului, a primit o scrisoare oficială prin care a fost invitat la Președinție. Ulterior, însă, a fost anunțat, printr-un e-mail că ar fi mai bine să nu se prezinte la întrunire, pentru a se evita conflictul de interese.

„Este un absurd absolut și o inepție de proporții, deoarece conflictul de interese nu se stabilește după cum înțelege Maia Sandu, ci exclusiv conform cap. III din legea nr. 133 cu privire la declararea averii și intereselor personale. Potrivit acestei legi, persoana vizată este obligată să declare conflictul în cazul în care există, pe proprie răspundere, să informeze conducerea, să se abțină de la examinare, de la vot, să se adreseze ANI etc. În cazul meu, fără a demonstra existența acestui, fără niciun act de constatare de la ANI sau alte organe competente”, a mai spus Sîrbu.

În cadrul ședinței, au fost discute mai multe subiecte, inclusiv cel privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

***

Amintim că prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate s-a desfășurat pe 26 ianuarie.

Maia Sandu a menționat că nu va invita unii membri ai CSS la discuțiile ulterioare, pentru că are „anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii cu privire la securitatea statului”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: