Serghei Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate
Full Article 3 minutes read

Serghei Sîrbu nu a fost lăsat să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate

Președintele Comisiei Parlamentare pentru Securitate și Ordinea Publică, deputatul grupului „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat să intre la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care s-a desfășurat la Președinție.

Într-un briefing de presă, deputatul neafiliat Serghei Sîrbu, care face parte din Platforma „Pentru Moldova”, împreună cu deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR”, a spus că angajații Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) nu i-au permis accesul, fără a argumenta cumva această acțiune. Asta deja Sîrbu este membru din oficiu al CSS.

Deputatul susține că a fost bruscat, în pofida faptului că a fost invitat ieri la ședință.

„Sunt membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate, deoarece sunt șeful Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, respectiv, nu am nevoie de aprobarea cuiva pentru a participa la întrunirile acestui for suprem. Vă amintesc faptul că, potrivit art. 12 din Legea securității statului, sunt obligat să particip la aceste sedințe, ca reprezentant al Parlamentului. Am fost însă bruscat de ofițerii de pază și scos aproape cu forța din instituție”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Mai mult, Sîrbu a explicat că, în ajunul ședinței Consiliului, a primit o scrisoare oficială prin care a fost invitat la Președinție. Ulterior, însă, a fost anunțat, printr-un e-mail că ar fi mai bine să nu se prezinte la întrunire, pentru a se evita conflictul de interese.

„Este un absurd absolut și o inepție de proporții, deoarece conflictul de interese nu se stabilește după cum înțelege Maia Sandu, ci exclusiv conform cap. III din legea nr. 133 cu privire la declararea averii și intereselor personale. Potrivit acestei legi, persoana vizată este obligată să declare conflictul în cazul în care există, pe proprie răspundere, să informeze conducerea, să se abțină de la examinare, de la vot, să se adreseze ANI etc. În cazul meu, fără a demonstra existența acestui, fără niciun act de constatare de la ANI sau alte organe competente”, a mai spus Sîrbu.

În cadrul ședinței, au fost discute mai multe subiecte, inclusiv cel privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

***

Amintim că prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate s-a desfășurat pe 26 ianuarie.

Maia Sandu a menționat că nu va invita unii membri ai CSS la discuțiile ulterioare, pentru că are „anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii cu privire la securitatea statului”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: