Explicația Tiraspolului privind lucrările între Varnița și Bender și atenționarea Chișinăului în contextul alegerilor din 5 noiembrie

Pe 2 noiembrie a avut loc o nouă ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC), la Bender. Chișinăul susține că asigurarea ordinii publice și a liberei circulații pe perioada alegerilor din 5 noiembrie a figurat pe agenda ședinței. Delegația Chișinăului a atenționat partea transnistreană să excludă orice provocări cu potențial de tensionare a situației. S-a discutat și subiectul lucrărilor pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița. Partea transnistreană a spus că montează un parapet metalic și că nu va fi periclitată circulația. 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a anunțat că asigurarea ordinii publice și a liberei circulații pe perioada desfășurării scrutinului din 5 noiembrie 2023 a figurat pe agenda ședinței Comisiei.

Problematica posturilor ilegale și a abuzurilor comise de structurile transnistrene în Zona de Securitate a constituit principalul subiect din agenda delegației Republicii Moldova care a participat la ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control la 2 noiembrie curent în orașul Bender”, se arată în declarația Chișinăului.

Delegația Republicii Moldova susține că despre faptul semnalizat anterior privind lucrările neautorizate pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița, reprezentanții regiunii transnistrene au adus explicații – „precum că acestea au drept scop montarea unui parapet metalic cu lungimea de 225 metri și înălțimea de 75 centimetri”. „Au afirmat că vor fi prevăzute treceri prin respectiva instalație și că nu va fi periclitată circulația”, au relatat reprezentanții Chișinăului.

În contextul desfășurării alegerilor locale generale la 5 noiembrie 2023, delegația Republicii Moldova a evocat: „că în Zona de Securitate, în locațiile aflate sub controlul autorităților, vor fi asigurate condiții pentru participarea locuitorilor la procedura de votare în conformitate cu drepturile stabilite de legislația națională și normele internaționale”.

S-a subliniat că în măsurile de menținere a ordinii publice vor fi antrenate forțele subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției dislocate în Zona de Securitate. În această ordine de idei, delegația Chișinăului a atenționat partea transnistreană să excludă orice provocări cu potențial de tensionare a situației. Participanții Comisiei Unificate de Control, inclusiv reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei au fost rugați să contribuie la asigurarea ordinii și liberei circulații a cetățenilor în ziua alegerilor”, se mai precizează în declarația Chișinăului.

***

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control are menirea de a monitoriza situația în Zona de Securitate și de a interveni când apar problem ce ar amenința pacea în regiune. De asemenea, delegația Republicii Moldova în CUC supraveghează asigurarea ordinii și siguranței cetățenilor în această regiune.

Pe 20 octombrie, portalul Zona de Securitate a scris că Tiraspolul face lucrări pentru a instala o barieră din piloni, preliminar cu scopul de a îngrădi libera circulație între satul Varnița, care este sub jurisdicția Chișinăului, și orașul Bender/Tighina, aflat în afara controlului constituțional. Lucrările s-ar fi desfășura în același loc în care, în martie 2020, sub pretextul carantinei COVID-19, au fost instalate blocuri de beton. Barierele au rămas neclintite acolo și până astăzi, deși în 2020 autoritățile constituționale au declarat că respectivele plăci de beton de pe perimetrul liniei administrative sunt ilegal instalate. Biroul de reintegrare a condamnat atunci acțiunile Tiraspolului, anunțând inițierea unei anchete.

Pe 27 octombrie, delegația Chișinăului în CUC a anunțat că a solicitat explicații după ce Tiraspolul a încercat să ridice bariere între Varnița și Bender. „Reprezentanții regiunii transnistrene au refuzat să ofere explicații pe marginea lucrărilor neautorizate pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița”, anunța Biroul politici de reintegrare. Prin urmare, delegația Chișinăului și-a expus poziția într-o declarație difuzată participanților Comisiei Unificate de Control, prin care a apreciat drept provocatoare, neîntemeiate și inadmisibile aceste acțiuni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: